Ortaokul 7.sınıf öğrencilerinin rasyonel sayılar konusundaki matematiksel düşünme ve problem çözme beceri düzeylerinin incelenmesi
Examination of secondary school 7th grade students' levels of mathematical thinking and problem solving about rational numbers
- Tez No: 701656
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA BERNA BENLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematiksel Düşünme, Problem Çözme, Matematik, Problem Çözme Becerileri, Mathematical Thinking, Problem Solving, Mathematics, Problem Solving Skills
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmanın amacı ortaokul 7. Sınıf öğrencilerinin rasyonel sayılar konusundaki matematiksel düşünme ve problem çözme beceri düzeylerini incelenmektir. Bu tez çalışması hem nicel hem de nitel yöntemlerin her ikisini de barındıran tarama modelinde betimsel bir araştırmadır. Araştırmaya 2020-2021 eğitim öğretim yılında Bingöl ilinde bulunan seçkisiz örnekleme yöntemi ile ulaşılan 7 farklı devlet okulundaki 241 öğrenci katılmıştır. Araştırmada öğrencilere Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Merkezi'nin hazırlamış olduğu 7.Sınıf Beceri Temelli Test'indeki 20 sorudan 12 tanesi sorulmuştur. Elde edilen bulguların nicel kısımları SPSS 25 paket programı ile analiz edilmiş, nitel analizler ise öğrencilerin yaptığı işlemlerden elde edilmiştir. Araştırma sonucu elde edilen verilerde ortaokul 7. Sınıf öğrencilerinin rasyonel sayılar konusundaki matematiksel düşünme ve problem çözme becerilerinin istenen düzeyde olmadığı görülmüştür. Araştırmada kız ve erkek öğrencileri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur ve bu farklılık kız öğrenciler lehinedir. Araştırmada anne ve babanın eğitim düzeyine göre ortaokul 7. Sınıf öğrencilerin matematiksel düşünme ve problem çözme becerileri araştırılmış ve babası üniversite mezunu, lisans üzeri mezunu ve ilkokul mezunu olan öğrenciler arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu gözlenmiştir ve bu fark babası ilkokul mezunu olan öğrencilerin aleyhinedir. Annelerin eğitim düzeyine göre yapılan araştırmada annesi üniversite mezunu olan öğrencilerle annesi ilkokul, ortaokul ve lise mezunu olan öğrenciler arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur ve bu farklılık annesi üniversite mezunu olan öğrenciler lehinedir. Farklı ortaokullarda eğitim öğretim gören ortaokul öğrencilerinin okullarına göre matematiksel düşünme ve problem çözme becerilerinin istatistiksel olarak anlamlı farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır. Yapılan araştırmadan elde edilen bulgulara göre okul öncesi eğitim alan ve almayan öğrenciler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Araştırmada farklı sosyoekonomik düzeydeki öğrencilerin matematiksel düşünme ve problem çözme beceri düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Elde edilen bulgulara göre ortaokul 7. Sınıf öğrencilerinin farklı kitap okuma sürelerine göre matematiksel düşünme ve problem çözme beceri düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar vardır. Her gün 1 saat kitap okuyan öğrenciler günde 15 dakika kitap okuyan öğrencilere göre daha başarılı olmuşlardır. Elde edilen nitel verilerde ise öğrencilerin verilen problemleri anlamakta güçlük çektikleri görülmüştür. Sorulardaki gerekli ve gereksiz bilgileri ayırt etmekte zorlandıkları tespit edilmiştir. Öğrencilerin sağlıklı bir matematiksel düşünme gerçekleştiremediği görülmüş, problem çözme beceri düzeylerinde eksiklikler olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the mathematical thinking and problem solving skills of secondary school 7th grade students on rational numbers. This thesis is a descriptive research in the screening model that includes both quantitative and qualitative methods. In the 2020-2021 academic year, 241 students from 7 different public schools in Bingöl province, reached by random sampling method, participated in the research. In the study, 12 of the 20 questions in the 7th Grade Skill-Based Test prepared by the MEB Assessment, Evaluation and Examination Center were asked to the students. The quantitative parts of the findings were analyzed with the SPSS 25 package program, and the qualitative analyzes were obtained from the processes performed by the students. In the data obtained as a result of the research, it was seen that the mathematical thinking and problem solving skills of the secondary school 7th grade students on rational numbers were not at the desired level. In the study, a statistically significant difference was found between male and female students, and this difference is in favor of female students. In the study, mathematical thinking and problem solving skills of secondary school 7th grade students were investigated according to the education level of their parents, and it was observed that there was a statistically significant difference between students whose fathers were university graduates, graduate students and primary school graduates, and this difference was against the students whose fathers were primary school graduates. In the research conducted according to the education level of the mothers, a statistically significant difference was found between the students whose mothers were university graduates and those whose mothers were primary, secondary and high school graduates, and this difference was in favor of the students whose mothers were university graduates. It was concluded that the mathematical thinking and problem solving skills of secondary school students studying in different secondary schools differed statistically significantly according to their schools. According to the findings obtained from the research, no statistically significant difference was found between the students who received and did not receive pre-school education. In the study, no statistically significant difference was found between the mathematical thinking and problem solving skill levels of students from different socioeconomic levels.According to the findings, there are statistically significant differences between the mathematical thinking and problem solving skill levels of secondary school 7th grade students according to different book reading times.Students who read for 1 hour a day were more successful than students who read for 15 minutes a day.In the qualitative data obtained, it was seen that the students had difficulty in understanding the given problems.It has been determined that they have difficulty in distinguishing the necessary and unnecessary information in the questions.It was observed that the students could not perform a healthy mathematical thinking, and it was concluded that there were deficiencies in their problem-solving skills.