7. sınıf öğrencilerinin kesirler konusundaki kavramsal ve işlemsel bilgileri ile kesirler konusuna yönelik özyeterliklerinin incelenmesi
Examination of 7 th grade students conceptual and procedural skills and self-efficacy on fractions
  1. Tez No: 890832
  2. Yazar: ZEHRA GEVREK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYTEN PINAR BAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kesirler, ortaokul 7.sınıf, öz-yeterlik, işlemsel bilgi, kavramsal bilgi, Fractions, 7th grade middle school, self-efficacy, procedural knowledge, conceptual knowledge
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Kesir kavramı matematikte oldukça önemli yeri olan ve neredeyse öğrencilerin her sınıf düzeyinde karşılaştıkları soyut kavramlar arasındadır. Kesir kavramı öğrencilerin anlamakta zorluk yaşadığı, rasyonel sayılar ve günlük hayat problemlerinde sıklıkla karşılaştıkları temel bir konudur. Öğrencilerin kesirler konusunu zihinlerinde somut hale getirebilmeleri için kavramsal ve işlemsel bilgilerinin önemli olduğu düşünülmektedir. Ayrıca matematiksel bilginin yapısı incelenirken, işlemsel ve kavramsal bilgi türlerinin yanı sıra duyuşsal özelliklerin de bütünsel olarak göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Bu duyuşsal özelliklerden biri, öğrencinin matematiksel öz yeterlik düzeyidir. Bununla ilgili olarak öğrencinin bir konuyu öğrenmesinde öz yeterliğin etkili olacağı düşünülmektedir. Bu araştırmanın amacı ortaokul 7. Sınıf öğrencilerinin kesirler konusundaki özyeterlik algıları ile kavramsal ve işlemsel bilgileri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu bağlamda öğrencilerin kesirler öz yeterlik algıları ve kavramsal işlemsel bilgileri, matematik başarı ortalaması değişkenine göre karşılaştırılması yapılarak her üç kavram arasındaki ilişki durumu ele alınmıştır. Bu çalışmada nicel araştırma modellerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın verileri Adana iline bağlı Çukurova ilçesinde bulunan 3 devlet ortaokulunda öğrenim görmekte olan 396 7. sınıf öğrencisine uygulanan“Kesirler Öz Yeterlik Algısı Ölçeği”ve“Kesirlerde Kavramsal ve İşlemsel Bilgi Testleri”ile elde edilmiştir. Araştırma sonucunda, öğrencilerin matematik başarılarına göre kesirler konusundaki kavramsal bilgilerinde, işlemsel bilgilerinde ve öz yeterlik algılarında anlamlı bir fark tespit edilmiştir. Matematik başarısı daha yüksek olan öğrencilerin kavramsal bilgilerinin, işlemsel bilgilerinin ve öz yeterlik algılarının daha yüksek oduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte, öğrencilerin kesirler konusundaki kavramsal bilgileri, işlemsel bilgileri ve öz yeterlik algıları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Kavramsal bilgileri ile işlemsel bilgileri arasında güçlü düzeyde pozitif yöndebir ilişki bulunmuştur. Kavramsal bilgileri ile özyeterlik algıları arasında ve işlemsel bilgileri ile özyeterlik algıları arasında ise orta düzeyde pozitif yönde bir ilişki olduğu ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of fractions is one of the fundamental and crucial concepts in mathematics, encountered by students at almost every grade level. Fractions are abstract concepts that students often struggle to understand, yet they are essential in both rational numbers and everyday life problems. It is believed that for students to grasp the concept of fractions more effectively, both conceptual and procedural knowledge are important. Additionally, when examining the structure of mathematical knowledge, it is essential to consider not only procedural and conceptual knowledge but also affective characteristics. One of these affective characteristics is the student's mathematical self-efficacy. It is thought that self-efficacy will play a significant role in a student's ability to learn a subject. The aim of this research is to investigate the relationship between 7th-grade middle school students' self-efficacy perceptions regarding fractions and their conceptual and procedural knowledge. In this context, comparisons were made among students' self-efficacy perceptions regarding fractions and their conceptual and procedural knowledge based on certain variables (gender, mathematics achievement average), and the relationship among these three concepts was examined. In this study, the relational survey model, a quantitative research model, was employed. The data for the study were obtained through the administration of the“Fraction Self-Efficacy Perception Scale”and“Fraction Conceptual and Procedural Knowledge Tests”to 396 7th-grade students enrolled in three public middle schools located in the Çukurova district of Adana province, Turkey. The research found a significant difference in students' conceptual knowledge, procedural knowledge, and self-efficacy perceptions in the topic of fractions based on their mathematics achievement. It was found that students with higher mathematics achievement have higher conceptual knowledge, procedural knowledge, and self-efficacy perceptions. Additionally, a positive and significant relationship was found between students' conceptual knowledge, procedural knowledge, and self-efficacy perceptions regarding fractions. There is a strong positive relationship between conceptual knowledge and procedural knowledge. It was revealed that there is a moderate positive relationship between conceptual knowledge and self-efficacy perceptions, as well as between procedural knowledge and self-efficacy perceptions.