Yetişkin ve fetus medulla spinalislerinin morfolojik olarak karşılaştırılması
Morphological comparison between adult spinal cord and fetus spinal cord
- Tez No: 70180
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN ÖZBEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Yetişkin, Fetus, Morfoloji, Medulla Spinalis, Motor Alan, Otonom Alan, Gri Cevher, Beyaz Cevher, Adult, Fetus, Morphology, Spinal Cord, Motor Area, Autonom Area, Gray Matter, White Matter
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu araştırma Eylül 1994 ile Haziran 1998 tarihleri arasında K.T.Ü. Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalında yapıldı. Yetişkin ve fetus medulla spinalislerinin morfolojik olarak karşılaştırılmasını amaçlayan bu çalışmada; örnekler intrauterin yaşları 21,2-38,4 hafta arasında değişen 20 fetus ve 15 yetişkin kadavranın medulla spinalislerinden alındı. Hematoksilen-eosin boyama tekniğine uygun boyanan preparatlarda cervical 3 ve 7, thoracal 3 ve 9, lumbal 3 ve 5 seviye kesitlerinde B/T (Beyaz cevherin total alana oram), G/B (Gri cevherin beyaz cevhere oram), M/G (Motor alanın gri cevhere oram), O/M (Otonom alanın motor alana oram) ile O/G (Otonom alanın gri cevhere oram) hesaplandı. Yetişkin ve fetus medulla spinalisleri arasındaki fark tartışılan bu çalışma sonuçlan istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Bu durum; fetusta otonom sistemin faaliyetine karşılık motor sistemin yeterince gelişmemiş olmasına karşın yetişkinde hem otonom sistem hem de motor sistemde aktivite olmasıyla açıklanabilmektedir. Ayrıca pleksus bölgelerinin varlığı da segmentlerin kendi içinde karşılaştırılmalarında belirginleşmiştir.
Özet (Çeviri)
This study had been performated in Blacksea Technical University, Medical School, Department of Anatomy between September 1994 and June 1998. Morphological comparison between adult spinal cord and fetus spinal cord had been analyzed in this study. Specimens of spinal cord were obtained from the 20 human fetal cadaver who ranged in age 21,2 to 38,4 weeks and 15 adult human cadaver. Samples were stained by hematoxylin-eosin method and than B/T : W/T (The proportion of white matter to total area), G/B : G/W (The proportion of gray matter to white matter), M/G (The proportion of motor area to gray), O/G :A/G (The proportion of autonom area to gray matter), O/M : A/M (The proportion of autonom area to motor area) had been calculated. İn this study in which differences between the spinal cord of adult and fetus were discussed, result were found statistically significant. This stuation can be explained with motor system doesn't develop as much as autonom system in the fetus but in the adult both of them are active. In addition, presence of the plexus regions was also clearly revealed with the comparison of the segments.