Yardımcı üreme teknikleri ile embriyo elde edilen 40 yaş ve altı ve 40 yaş üstü infertil kadınlarda multinükleasyon oranlarının karşılaştırılması
Comparison of multinucleated embryo rates in infertile women under and over 40 years which applied assisted reproductive techniques
- Tez No: 703058
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CINCIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: İnterfilite, Yardımcı Üreme Teknikleri, Multinükleasyon, Embriyo, Gebelik, Canlı Doğum, Infertility, Assisted Reproduction Techniques, Multinucleation, Embryo, Pregnancy, Live Birth
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Yardımcı Üreme Tekniklerinde Embriyo kültürü sürecinde mitotik aktivitenin sürdüğü 2-6 hücreli klivaj döneminde az da olsa blastomerlerde anormal bir mitotik aktivite olarak multinukleasyon (>1 çekirdek) görülebilmektedir. Hastanın transfer edilecek başka embriyosunun olmadığı durumlarda bunların transferi tartışma konusudur. Bunun kadın yaşı ile ilişkisi henüz aydınlatılmaya muhtaçtır. Bu retrospektif çalışmada 40 yaş ve altındaki ve 40 yaşın üstündeki infertil kadınların yardımcı üreme teknikleri ile elde edilen embriyolarında multinükleasyon oranlarının farklılık gösterip göstermediğini ve bunun gebelik ve canlı doğum oranına etkisini karşılaştırdık. Çalışmamıza 2013-2018 yılları arasında Acıbadem Altunizade Hastanesi tüp bebek merkezine başvuran, yardımcı üreme teknikleri uygulanmış, time lapse cihazında takip edilen 615 infertil hasta retrospektif olarak incelenmiş ve embriyolarında klivaj döneminde multinükleasyon araştırılmıştır. Araştırmaya katılan kadın hastaların yaşları 19-48 arasındadır. Kadın hastaların 484'ü 40 yaş ve altı, 131'i ise 40 yaşın üzerindedir. Hastaların boyları 130-188 cm uzunluktadır. Kadın hastaların kiloları ise 43-137 arasındadır. Hastaların vücut kütle indeksi (VKİ) değeri 23,4040±4,49153'tür. İnfertilite süresi ortalamaları 4,36'dır. Hastaların 255'i sigara kullanmamakta, 300'ü bir günde 1 paketten az sigara içmekte, 60'ı ise günde bir paketten fazla sigara içmektedir. Hastaların gebelik sonuçları: Beta HcG POZİTİFLİĞİ 458/615 olup %74,4; klinik gebelik oranı ise 387/615 olup % 62,9 dur, canlı doğum oranı 290/615 olup %47,1'dir. (387 Klinik gebelik+ 185 kimyasal gebelik, 44 abortus, 7 ektopik gebelik) Araştırma dâhilindeki kadın hastaların, klivaj dönemindeki embriyolarında multinükleasyon oranları ve yaşları arasındaki ilişkinin tespit edilmesine çalışıldı. 40 yaş ve altı hastaların multinükleasyon oranları %5,50 40 yaş üstü hastalarda %2,60 olarak tespit edilmiş olup anlamlı istatistiksel fark bulunmuştur. (p: 0.000)
Özet (Çeviri)
Multinucleation (>1 nucleus) as an abnormal mitotic activity in blastomeres can be seen in the cleavage period of 2-6 cells in which mitotic activity continues during the enbryo culture process in Assisted Reproductin Techniques. in cases where the patient does not have other emryos to be transfered, their transfer is a matter of debate. The relationship of this with the age of women still needs to be clarified. In our study, 615 infertile patients who were admitted to Acıbadem Altunizade Hospital IVF center between the years of 2013-2018, were applied assisted reproductive techniques, followed up with a time lapse device, and had multinucleation in their embryos during the cleavage period were retrospectively analyzed. The ages of the female patients participating in the study are between 19-48. 484 of the female patients were 40 years old and younger, and 131 were 40 years old above. The height of the patients is 130-188 cm. The weight of female patients is between 43-137. The body mass index (BMI) value of the patients is 23.4040 ± 4.49153. The mean duration of infertility of the patients is 4.36. 255 of the patients do not smoke, 300 of them smoke less than 1 pack in a day, and 60 of them smoke more than one pack per day. Pregnancy outcomes of patients: Beta HcG POSITIVITY:458 (%74,4);clinical pregnancy 387(%62,9); live birth 290(%47,1) (387 Clinical pregnancies + 185 chemical pregnancies,44 abortions, 7 ectopic pregnancies). The relationship between the multinucleation rates and ages of the female patients included in the study was tried to be determined. The multinucleation rate of patients under and the age of 40 was found to be 5,50 %, 2,60 % in patients aged >40 years, and a significant statistical difference was found.(p:0.000)