Evlilik ilişkisi ve çocukluk çağı travmalarının incelenmesi
Investigation of marriage relationship and childhood trauma
  1. Tez No: 703863
  2. Yazar: GAMZE AĞBABA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA GÜLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çatışma, Çocukluk Çağı Travması, Evlilik, Güç, İlişki, İlişki Sürdürme, Conflict, Childhood Trauma, Marriage, Power, Relationship, Relationship Maintenance
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışma kapsamında çocukluk çağı travması ile evlilikleri sürdürme stratejileri, çatışma çözme tepkileri ve güç algısı incelenmiştir. Ayrıca, evlilikleri sürdürme stratejileri, çatışma çözme tepkileri ve güç algısının çeşitli değişkenlere (cinsiyet, eğitim durumu, evlilik süresi, çocuk sayısı ve evlilik biçimi) göre farklılaşıp farklılaşmadığı araştırılmıştır. Çalışmaya 18 yaş üzerinde, 446 kadın ve 284 erkekten oluşan toplam 730 evli birey katılmıştır. Araştırmanın veri toplama araçları olarak araştırmacı tarafından oluşturulan demografik bilgi formu'nun (DBF) yanısıra çocukluk çağı travmaları (ÇÇTÖ-33), ilişkileri sürdürme stratejileri ölçeği (İSSÖ), ikili ilişkilerde çatışma çözme tepkileri ölçeği (İİÇÇTÖ) ve ilişkilerde güç algısı ölçeği (İGAÖ) kullanılmıştır. Araştırma sorularının sınamaları Çoklu Varyans Analizi (MANOVA) ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulgularına göre çocukluk çağı travması ile ilişkilerde çatışma çözme tepkileri, ilişkileri sürdürme stratejileri ve ilişkilerde güç algısı kapsamında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Cinsiyet ile çatışma çözme tepkilerinin birey bağlılık boyutunda, ilişkileri sürdürme stratejileri açıklık, sosyal ağlar ve görev paylaşımı boyutunda ve olumlu güç algısında bir fark olduğu saptanmıştır. Eğitim durumu ile çatışma çözme tepkilerinin birey konuşma boyutunda; evlilik süresi ile ilişkileri sürdürme stratejileri pozitiflik ve açıklık boyutunda ve olumlu güç algısında bir fark olduğu bulunmuştur. Çocuk sayısı ile çatışma çözme tepkileri birey konuşma boyutu, partner konuşma ve yokmuş gibi davranma boyutu; ilişkileri sürdürme stratejileri boyutlarında pozitiflik, açıklık ve güvenceler ile güç algısında bir fark olduğu tespit edilmiştir. Son olarak evlilik biçimi ile çatışma çözme tepkilerinin birey konuşma ve bağlılık, partner konuşma ve yokmuş gibi davranma boyutları, ilişkileri sürdürme stratejileri ve pozitiflik, açıklık, güvenceler, sosyal ağlar ve görev paylaşımı ve güç algısında anlamlı bir fark olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Childhood trauma and relationship maintenance strategies, conflict resolution responses in marriages, and sense of power in marriage were examined within the scope of this study. In addition, the differences in relationship maintenance strategies, conflict resolution responses and perception of power in terms of gender, educational status, duration of marriage, number of children and type of marriage were investigated. A total of 730 married individuals, which were 446 women and 284 men, over the age of 18 were participated to the study. Childhood trauma questionnaire (CTQ-33), relationship maintenance strategies scale (RMSS), conflict resolution reactions scale in bilateral relationships (CRRS-BR), sense of power in relationships (SOPR), and demographic information form (DIF) which was created by the researcher were used to collect the data. Tests of the research questions were carried out with multiple analysis of variance (MANOVA). According to the research findings, significant differences were found in the conflict resolution responses in relationships, relationship maintenance strategies, and in sense of power in relationships in terms of childhood trauma. A difference was found between gender and conflict resolution responses, relationship maintenance strategies. Another difference was found between educational status and individual speech dimension of conflict resolution responses, a relationship between marriage period and relationship maintenance strategies and sense of power. Another difference was found between the number of children and the conflict resolution styles, maintanence strategies and sense of power. finally, significant difference were found between marriage type and conflict resolution responses, relationship maintenance strategies and sense of power.