Alt ekstremite yaralanma hikayesi olan ve olmayan Latin dans sporcularında fonksiyonel performansın karşılaştırılması
Comparison of functional performance in Latin dance athletes with and without a history of lower extremity injury
  1. Tez No: 704479
  2. Yazar: BAHAR KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HANDE GÜNEY DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Yaralanma, Latin Dans Sporu, Fonksiyonel Performans, Dinamik Denge, Sıçrama, Injury, Latin Dance Sport, Functional Performance, Dynamic Balance, Jump
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Fizyoterapisi ve Rehabilitasyonu Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Fizyoterapistliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmanın amacı, alt ekstremite yaralanma öyküsü olan ve olmayan Latin dans sporcularının fonksiyonel performans seviyelerini karşılaştırmaktı. Özel bir dans spor kulübüne kayıtlı 85 dansçı çalışmaya dahil edildi. Profesyonel dans sporcularının yaş, vücut kütle indeksi, dans deneyimi, dominant bacak durumları birbirine eşlenerek yaralanma hikayelerine göre iki gruba ayrıldı. İlk grup, alt ekstremitede son 6 ay içerisinde yaralanma öyküsü bulunan ve dans sırasında ağrı tanımlayan 18 kadın 7 erkek dansçıdan [yaş: 24 (22-26) yıl, vücut kütle indeksi: 21.2 ± 2.4 kg/m2 , dans deneyimi: 5 (4-13) yıl] ve ikinci grup; alt ekstremitede yaralanma öyküsü olmayan (dans sırasında ağrısı olmayan) 18 kadın 7 erkek dansçıdan [yaş: 23 (21-25) yıl, vücut kütle indeksi: 20.3 ± 2.0 kg/m2 , dans deneyimi: 5 (3-10) yıl] oluşmaktaydı. Grupların dinamik denge ölçümleri Y denge testi; tek bacak sıçrama performansları tek bacak ön, iç yan ve dış yan üçlü sıçrama testi; çift bacak dikey sıçrama yükseklikleri ise My Jump 2 uygulaması ile değerlendirildi. Yaralanma geçiren grubun Y denge ön (p=0.04), arka iç yan (p=0.03), arka dış yan (p=0.02) yönlerindeki dinamik denge performansı ve tek bacak ön (p0.05). Klinikte, yaralanma geçmişinin Latin dans sporcularında denge ve sıçrama performansına etkilerini görebilmek için Y denge testi ve tek bacak sıçrama testleri tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the functional performance levels of Latin dance athletes with and without a history of lower extremity injury. 85 dancers registered to a private dance sports club were included in this study. The age, body mass index, dance experience, dominant leg status of the professional dance athletes were matched and divided into two groups according to their injury history. The first group was consisted of 18 female and 7 male dancers [age: 24 (22-26) years, body mass index: 21.2 ± 2.4 kg/m2 , dance experience: 5 (4-13) years] who had a history of lower extremity injury in the last 6 months and described pain during dance and the second group was formed 18 female and 7 male dancers [age: 23 (21-25) years, body mass index: 20.3 ± 2.0 kg/m2 , dance experience: 5 (3-10) years] without a history of lower extremity injury (no pain during dance). Dynamic balance was measured with Y balance test; single leg hop performance was evaluated with single leg anterior, medial, and lateral side triple hop test; double leg vertical jump height was evaluated with the My Jump 2 application. Dynamic balance performance in Y balance anterior (p=0.04), posteromedial (p=0.03), posterolateral (p=0.02) directions and single leg anterior (p0.05). In the clinic, Y balance test and single leg jump tests can be preferred to see the effects of injury history on balance and jump performance in Latin dance athletes.