Mevlüt Süleymanlı'nın 'Ses' adlı romanı üzerine bir inceleme
A study on Mevlüt Süleymanlı's novel 'Sounds'
  1. Tez No: 704547
  2. Yazar: NAZLI ÖZTÜRKCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT ADIGÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Azerbaycan Edebiyatı, 1960 Nesri, Yeni Nesir, Mevlüt Süleymanlı, Roman, İnceleme, Azerbaijani Literature, the prose of 1960, Modern Prose, Mevlüt Süleymanlı, Novel, Analysis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Tez çalışmamızın amacı, çağdaş Azerbaycan edebiyatının önemli isimlerinden birçok ödülün de sahibi olan Mevlüt Süleymanlı'nın hayatı, edebi kişiliği ve Ses romanı hakkında bilgi vermektir. Çalışmamız; giriş, inceleme ve sonuç bölümlerinden oluşmaktadır. Giriş kısmında Azerbaycan edebiyatına genel bir bakış, Sosyalizm realizmin Azerbaycan edebiyatı açısından devreleri; 1920- 1930 Amprik Dönem, 1930-1950 Katı Kurallar Devresi, 1950- 1960 Potansiyel İmkânlar Devresi, 1960-1990 son dönem ve Mevlüt Süleymanlı'nın hayatı ve edebi kişiliğinden bahsedilmektedir. İnceleme kısmında Türkiye'de bu zamana kadar kapsamlı bir çalışması bulunmayan Ses romanı ele alınmaktadır. Ses romanının incelenmesinde izlenecek olan yollar yazıldığı döneme ait simgeler, işlenen konular, sosyal bir roman olması münasebetiyle verilen sosyal mesajlar, romanın toplum üzerindeki etkisi, konu, zaman, mekân, kişiler, olay örgüsü, anlatım teknikleri ve anlatının bakış açısı incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of our thesis is to provide information about the life of Mevlüt Süleymanlı who is one of the important names of contemporary Azerbaijani literature -also the winner of many awards-, his literary career, and his novel“Sounds”. Our work consists of introduction, analysis, and conclusion sections. In the introduction, an overview of Azerbaijani literature, the periods of socialist realism in Azerbaijani literature, 1920-1930 Empirical Period, 1930-1950 Strict Rules Period, 1950-1960 Potential Possibilities Period, 1960-1990 Last Period, the life of Mevlüt Süleymanlı and his literary career are mentioned. In the analysis section, the novel“Sounds”, which has not had a comprehensive study in Turkey until now, is discussed. The techniques to be followed in the study of the novel“Sounds”, the symbols of the period in which it was written, the topics covered, the social messages, the effect of the novel on society, the subject, the setting, characters, plot, narrative techniques, and the perspective of the narrative are examined.