İnternette yayınlanan sosyal içerikli reklamlar ile kişilerin demografik özellikleri ve internet kullanma alışkanlıkları arasındaki ilişkiler
The relationships between social content advertisements published on the internet and people's demographic characteristics and internet usage habits
- Tez No: 705165
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN SABRİ KURTULDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Reklam, İnternet, Sosyal Medya, Sosyal İçerikli Reklam, Advertising, Internet, Social Media, Social Content Advertising
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Toplumsal farkındalık yaratmak amacı taşıyan reklamlar sosyal içerikli reklamlar olarak adlandırılmaktadır. Sosyal içerikli reklamlar tarihi oldukça eskilere dayanan içerikler olmak ile birlikte dijitalleşme ile ulaştığı kitlelerin büyüklüğünü genişletmiştir. Tüm alanlarda olduğu gibi Internet kullanımının yaygınlaşması ve akabinde gelişen sosyal medya kültürü sosyal içerikli reklamların da yayın alanlarını değiştirmiştir. Kısa sürede pek çok farklı demografik özelliğe sahip insana içerik ulaştırılmasını sağlayan sosyal medya platformları sosyal içerikli reklamlar için de en önemli medya aracı haline gelmiştir. Bu çalışmada sosyal medya ve internet kullanıcılarının demografik özellikleri ile sosyal içerikli reklamların algılanma biçimleri arasındaki ilişkinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla çalışmada 402 kişilik bir örneklem grubuna anket uygulaması yapılmıştır. Yapılan anket kullanıcıların demografik özellikleri ve sosyal içerikli reklamlara tepki ölçeği bağlamında değerlendirilmiştir. Çalışma sonuçlarında kullanıcıların yaş, cinsiyet, medeni durum ve internet kullanma sıklıkları ile sosyal içerikli reklamlara ilgi ve tepki gösterme durumu arasında bağlantı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Advertisements that aim to create social awareness are called advertisements with social content. Social advertisements are content that dates back to very old times, and they have expanded the size of theaudience they reach with digitalization. As in allareas, the widespread use of the Internet and the subsequent developing social media culture have changed the broadcasting areas of advertisements with social content. Social media platforms, which enable content to be delivered to people with many different demographic characteristics in a short time, have also become the most important media tool for advertisements with social content. In this study, it is aimed to determine the relationship between the demographic characteristics of social media and internet users and the perception of social content advertisements. For this purpose, a questionnaire was applied to a sample group of 402 people in the study. The survey was evaluated in the context of the demographic characteristics of the users and the scale of response to advertisements with social content. In the results of the study, it has been determined that there is a connection between the age, gender, marital status and frequency of internet use of the users and their interest and reaction to advertisements with social content.