Farklı ağırlıklarda tüketici filelerine paketlenmiş W. Murcott mandarin çeşidinde taşıma ve raf ömrü süresince kalite kriterlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of quality criteria during transport and shelf life of W.Murcott mandarin variety packed in different weights in consumer nets
- Tez No: 705455
- Danışmanlar: PROF. DR. OKAN ÖZKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: W.Murcott mandarin, muhafaza, file, kalite, raf ömrü, W.Murcott mandarin, storage, packing net, quality, shelf life
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada, W.Murcott mandarin çeşidine fileleme uygulaması yapılmıştır. Özel üretici bahçesinden temin edilen W.Murcott meyveleri 3 gruba ayrılmıştır. 1. grup W.Murcott mandarin meyveleri 750 g, 2. grup meyveler 1 kg ve 3. grup meyveler 1.5 kg'lık filelere alınmıştır.Paketlen meyveler 5, 10 ve ekstrem süre olarak 15 gün +4- oC, %85-90 bağıl nemde muhafaza edilmiştir. Muhafaza süresi sonrasında meyveler 15-20oC'de %70-80 oransal nem koşullarında raf ömrü süresinde 3 gün bekletilerek kalite parametrelerinde oluşan kriterler karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Periyodik olarak muhafaza edilen ve rafta bekletilen meyvelerin ağırlık kayıpları (%), meyve kabuk renk değişimi (h°), meyve suyu miktarı (%), titre edilebilir asitlik miktarı (%), suda çözünür kuru madde miktarı (%), meyve suyu pH'sı, C vitamini (L-Askorbik asit) ve çürüme (%) değerleri gibi fiziksel ve kimyasal analizleri yapılmıştır.Sonuç olarak muhafaza edilen W.Murcott mandarin çeşidinde farklı ebatlardaki file ambalajlarında muhafaza uygulamalarının meyve kalite kriterlerine, muhafaza süresine, raf ömrüne olumlu etkisinin olduğu bulunmuştur. Sıralanan bir çok ana kalite kriterinin karşılanmasında özellikle 750 gr ve 1000 gr file paketleri önerilebilir düzeyde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, netting was applied to the W.Murcott mandarin variety. W.Murcott mandarin obtained from a private producer's garden is divided into 3 groups. 1st group W.Murcott mandarin fruits are 750 g, 2nd group fruits are 1 kg and 3rd group fruits are packed in 1.5 kg nets for 5, 10 and 15 days as an extreme time at +4 oC, 85-90% relative humidity. has been preserved. After the storage period, the fruits were kept for 3 days in their shelf life at 15oC and 70-80% relative humidity conditions, and the criteria formed in the quality parameters were evaluated comparatively. Weight loss (%), fruit skin color change (h°), fruit juice amount (%), titratable acidity amount (%), water soluble dry matter amount (%), fruit juice pH , vitamin C (L-Ascorbic acid and decay (%) values. chemical analyzes were made. As a result, it was found that the preservation practices in the net packages of different sizes have a positive effect on the fruit quality criteria, storage time and shelf life of the preserved W.Murcott mandarin variety. Especially 750 gr and 1000 gr mesh packages were found to be at a recommendable level in meeting many of the main quality criteria listed.