Türkiye ve Gürcistan'daki ilk okuma yazma öğretim programlarının karşılaştırılması
Comparison of the primary literacy teaching programs in Turkey and Georgia
  1. Tez No: 705784
  2. Yazar: PATI VASHAKMADZE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlk okuma yazma, okuma, yazma, program karşılaştırma, Primary reading and writing, reading, writing, comparing program
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırmanın amacı; Türkiye ve Gürcistan'daki ilk okuma yazma öğretim programlarını amaç, kazanım, alfabe türü, öğrenme-öğretme süreci, araç gereçler, ölçme ve değerlendirme süreci boyutları açısından karşılaştırmak, benzerlik ve farklılıkları tespit etmektir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama çalışması kullanılmıştır. Araştırmanın kaynak ve materyallerini Türkiye ve Gürcistan'daki ilk okuma yazma öğretim programları oluşturmaktadır. Veriler doküman incelemesi yöntemiyle elde edilmiştir. Verilerin analizinde, bir nitel araştırma tekniği olan betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Sonuç olarak araştırmada ele alınan öğretim programları incelendiğinde Türkiye'de okumayazma öğretimi için ses esaslı cümle yöntemi, Gürcistan'da ise analiz-sentez yöntemi kullanıldığı belirlenmiştir. Türkiye ve Gürcistan'da ilk okuma ve yazma öğretim sürecinin basamakları arasında benzerlikler olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Türkiye ve Gürcistan'da, ilk okuma yazma programındaki kazanımların arasında birçok ortak nokta bulunduğu tespit edilmiştir. İki ülkenin alfabe yapısı incelendiğinde aralarında önemli farklılıklar ortaya konmuştur. Türkiye ve Gürcistan'daki ilk okuma yazma öğretim programlarındaki araçgereçler ve ölçme değerlendirme araç ve yöntemleri açısından da benzerlikler olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research; The aim is to compare the first literacy curricula in Turkey and Georgia in terms of purpose, achievement, alphabet type, learning-teaching process, tools, measurement and evaluation process dimensions, and to identify similarities and differences. In the study, descriptive survey study, one of the qualitative research methods, was used. The sources and materials of the research are the first literacy education programs in Turkey and Georgia. The data were obtained by document analysis method. In the analysis of the data, the descriptive analysis method, which is a qualitative research technique, was used. As a result, when the curricula discussed in the research were examined, it was determined that the sound-based sentence method was used for literacy teaching in Turkey, and the analysis-synthesis method was used in Georgia. It has been concluded that there are similarities between the steps of the first reading and writing teaching process in Turkey and Georgia. It has been determined that there are many common points between the achievements of the first literacy program in Turkey and Georgia. When the alphabet structure of the two countries is examined, important differences between them are revealed. It has also been determined that there are similarities in terms of tools and assessment and evaluation tools and methods in the first literacy teaching programs in Turkey and Georgia.