Tıp fakültesi araştırma görevlileri arasında bilinçli farkındalık ile mutluluk düzeyleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between mindfulness and happinesslevels among medical faculty research assistants
  1. Tez No: 706073
  2. Yazar: FATIMA YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURAN SET
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Mutluluk, Farkındalık, Bilinçli Farkındalık, Araştırma Görevlileri
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Tıp Fakültesi Araştırma Görevlileri Arasında Bilinçli Farkındalık İle Mutluluk Düzeyleri Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi Amaç: Hekimler 6 yıllık zorlu eğitim döneminde ve sonrasında tüm meslek hayatları boyunca yoğun çalışma şartlarının yanında ağır sorumluluklarının da getirdiği birçok stresli durumla ve çözülmesi gereken sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Hekimlerin hem eğitim sürecinde hem de meslek hayatlarında uzun süreli stres altında yaşaması bireysel mutluluklarına olumsuz yönde etki etmektedir. Son yıllarda çalışma hayatındaki stres ile mücadele konusunda bilinçli farkındalık kavramının önemi sıkça duyulmaya başlanmıştır. Alanyazın incelendiğinde bu konuda oldukça fazla araştırma yapılmış olmasına rağmen ülkemizde hekimlerde bilinçli farkındalık düzeyleri ile stresin olumsuz yönde etkilediği mutluluk düzeyleri arasındaki ilişkiyi araştıran araştırma bulunmamaktadır. Bu araştırmada asistan hekimlerde bilinçli farkındalık ile mutluluk arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Kesitsel ve tanımlayıcı nitelikte olan çalışmamızı Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'nde Temmuz 2021 ile Ekim 2021 tarihleri arasında gerçekleştirdik. Çalışmaya Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde araştırma görevlisi olarak görev yapmakta olan 250 erişkin gönüllü birey dahil edilmiştir. Antidepresan kullanmakta olan bireyler çalışmadan çıkarılmıştır. Katılımcılara, 7 sorudan oluşan sosyodemografik bilgileri, katılımcıların farkındalık ve mutluluk düzeylerini saptamak amacıyla Bilinçli Farkındalık Ölçeği ve Oxford Mutluluk Ölçeği yüz yüze görüşme yöntemiyle uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmamızdaki 250 katılımcının yaş ortalaması 28± 2,9 yıl olup %64'ü (n=160) kadınlardan oluşuyordu. Araştırma görevlilerinin bilinçli farkındalık ortalama puanı 57,9±13,2 idi. Bilinçli farkındalık ve mutluluk düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki vardı. Bilinçli farkındalık düzeyi yüksek olan araştırma görevlilerinde mutluluk düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksekti. Evli olan araştırma görevlilerinin bekar olan araştırma görevlilerine göre mutluluk düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksekti. Yalnız yaşayanlarda ve ailesiyle yaşayanlarda arkadaşı ile yaşayanlara kıyasla farkındalık düzeyleri anlamlı olarak daha yüksekti. Sonuç: Bilinçli farkındalık düzeyleri ile mutluluk arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu izlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the Relationship Between mindfulness and Happiness Levels among Medical Faculty Research Assistants Aim: Physicians are faced with many stressful situations and problems that need to be solved, brought by heavy responsibilities as well as intense working conditions during the 6 year difficult training period and afterwards throughout their entire professional life. The fact that physicians live under long-term stress both in their education process and in their professional life negatively affects their individual happiness. In recent years, the importance of the concept of conscious awareness in dealing with stress in working life has started to be heard frequently. Although there are many studies on this subject when the literature is examined, there is no research in our country that investigates the relationship between the levels of mindfulness and the levels of happiness negatively affected by stress. For this reason, it is aimed to reveal the relationship between conscious awareness and happiness in resident physicians. Method: We conducted our cross-sectional and descriptive study at Karadeniz Technical University Faculty of Medicine Farabi Hospital between July 2021 and October 2021. 250 adult volunteers working as a research assistant at Karadeniz Technical University Medical Faculty Hospital were included in the study. Individuals using antidepressants were excluded from the study. In order to determine the level of awareness and happiness of the participants, the Conscious Awareness Scale and the Oxford Happiness Scale were applied to the participants with sociodemographic information consisting of 7 questions and face-to-face interview method. Results: The mean age of the 250 participants in our study is 28± 2.9 years %64 (n=160) of them were women. The mean mindfulness score of the research assistants was 57.9±13.2. The mindfulness levels were significantly higher in those living alone and with their families compared to those living with friends. There was a statistically significant relationship between mindfulness and happiness levels. Happiness levels were significantly higher in research assistants with high levels of mindfulness. The happiness levels of the married research assistants were statistically significantly higher compared to the single research assistants. Conclusion: It was been observed that there was a positive and significant relationship between the levels of mindfulness and happiness. Keyword: Happiness, Awareness, Mindfulness, Research Assistants