Demir eksikliği anemisi olan olgularda demir tedavisinin endotel ve serum ıcam-vcam düzeyi üzerine etkisi
The effect of iron treatment on endothelium and serum icam-vcam levels in patients with iron deficiency anemia
  1. Tez No: 706414
  2. Yazar: ERKAN ERDUR
  3. Danışmanlar: UZMAN ARİF YÜKSEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Demir eksikliği anemisi, sICAM-1, sVCAM-1, Iron deficiency anemia, sICAM-1, sVCAM-1
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Giriş ve Amaç : Demir ekskliği en sık karşılaşılan anemi nedeni olup önemli morbiditelere yol açmaktadır.Pek çok klinik yansıma ile polikliniklere başvuran bubu tür hastalarda tedavi Fe+2,Fe+3 preparatları ile yapılmaktadır. Adezyon molekülleri;Pek çok fizyolojik (embriyogenez,immün sistem aktivasyonu vb.) ve patolojik olayda (akut koroner sendromlar,metastaz gelişimi vb.) rol alan hücre yapı molekülleridir. Biz bu çalışmamızda demir eksikliği anemisinin ve tedavisinin serum ICAM ve VCAM gibi adezyon molkeüllerine etkisini inceledik. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 26'sı demir eksikliği anemisi bulunan ve 26'sıda sağlıklı olmak üzere 52 kadın olgu dahil edildi. Demir eksikliği anemisi olan gruba 3 ay boyunca oral Fe+2 (567.7 mg oral ferroglycine sülfat) (200 mg elementel demir) tedavisi uygulandı.Tedavi öncesi ve sonrası hastalardan hemogram, ferritin,TDBK, serum sICAM-1 ve sVCAM-1 düzeyleri alınarak tedavi öncesi ve sonrası değerler sağlıklı gönüllülerden elde edilen değerlerle karşılaştırıldı. Bulgular: Tedavi sonrası demir eksikliği anemisi olan olgularda Hb,Htc,MCV ve ferritin düzeylerinde anlamlı yükselmeler görüldü,Serum sICAM-1 düzeyinde hasta grubu ile sağlıklı kontrol grubunun karşılaştırılmasında anlamlı bir fark bulunmazken tedavi sonrasında da anlamlı bir değişiklik tespit edilmedi. Hasta grubu ve sağlıklı kontrol grubunun sVCAM-1 düzeyleri karşılaştırıldığında hasta grubunda serum sVCAM-1 düzeyi anlamlı olarak yüksekti. Oral demir tedavisi öncesi ve sonrası yapılan serum sVCAM-1 karşılaştırmasında ise tedavi öncesine göre anlamlı düşme tespit edildi. Hastalardaki bu düşüş her nekadar anlamlı olsada sağlıklı gönüllülerden elde edilen değerlerden hala yüksekti. Sonuç: Demir eksikliği anemisi bulunan hastalarda aterosklerozun indirekt göstergelerinden birisi olabileceği düşünülen serum sVCAM-1 düzeyi anlamlı olarak yüksektir ve oral demir tedavisi ile anlamlı düşme tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Iron deficiency is the most common cause of anemia and causes significant morbidity. In such patients who apply to outpatient clinics with many clinical manifestations, treatment is performed with Fe+2,Fe+3 preparations. Adhesion molecules are cell structure molecules that play a role in many physiological (embryogenesis, immune system activation, etc.) and pathological events (acute coronary syndromes, metastasis development, etc.). In this study, we examined the effects of iron deficiency anemia and its treatment on adhesion molecules such as serum ICAM and VCAM. Materials and Methods: Our study included 52 female patients, 26 of whom had iron deficiency anemia and 26 of them were healthy. Oral Fe+2 (567.7 mg oral ferroglycine sulfate) (200 mg elemental iron) treatment was applied to the group with iron deficiency anemia for 3 months. Before and after the treatment, hemogram, ferritin, TDBK, serum sICAM-1 and sVCAM-1 levels were taken from the patients and the treatment was treated. values before and after were compared with values obtained from healthy volunteers. Results: Significant increases were observed in Hb, Htc, MCV and ferritin levels in patients with iron deficiency anemia after treatment. There was no significant difference in serum sICAM-1 level when the patient group was compared with the healthy control group, while no significant change was detected after treatment. When the sVCAM-1 levels of the patient group and the healthy control group were compared, the serum sVCAM-1 level was significantly higher in the patient group. In the comparison of serum sVCAM-1 performed before and after oral iron treatment, a significant decrease was detected compared to before treatment. Although this decrease in patients was significant, it was still higher than the values obtained in healthy volunteers. Conclusion: In patients with iron deficiency anemia, serum sVCAM-1 level, which is thought to be one of the indirect indicators of atherosclerosis, is significantly higher, and a significant decrease was detected with oral iron therapy.