Öğretmenlerin öğretmenlik mesleğine yönelik öz -yeterlik algılarının belirlenerek bu yöndekimetaforlarının incelenmesi
Determining self-efficacy perceptions related to teachingprofession and analyzing associated metaphors of teachers
- Tez No: 706839
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM HÜRSEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf Öğretmenliği, Öz-yeterlik, Metafor, Program geliştirme, Hizmet -içi eğitim, Primary School Teaching, Self-efficacy, Metaphor, Program Development, In-service Training
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu araştırmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin öz-yeterlik algılarını belirlemek ve ayrıca“öğretmen”,“öğretmenlik mesleği”,“öğretmenlik mesleğinde başarı”kavramlarına olan algılarını metaforlar aracılığıyla ortaya çıkarmaktır. Karma yöntemin kullanıldığı araştırmada, nicel verilerin analizinde SPSS statistics 17.0 paket programı kullanılmış, nitel veriler ise içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırma KKTC'de görev yapan sınıf öğretmenleri ile gerçekleştirilmiştir. KKTC'de bulunan sınıf öğretmenlerinin öz yeterlilik algılarının oldukça yeterli seviyede olduğu görülmüştür. Araştırmada elde edilen sonuçlar neticesinde, sınıf öğretmenlerinin yaşa, bölgelere, kıdeme, hizmet içi eğitime katılma sıklılğına göre öz-yeterlik algıları düzeyinde anlamlı farklılık bulunmazken, mesleği seçme nedenlerine göre anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Kullanılan ölçeğin sınıf yönetimi, öğrenci ile iletişim, öğretim stratejileri alt boyutlarında öz yeterlik algıları arasında yaşa, kıdeme, hizmet içi eğitime katılma sıklığına göre anlamlı farklılık bulunmazken; bölgelere, meslek seçimi nedenlerine göre anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Elde edilen nitel sonuçlara göre ise, sınıf öğretmenlerinin öğretmen, öğretmenlik mesleği için oluşturdukları metaforların olumlu anlam içerdiği ortaya konmuştur. Bu sonuçların yanısıra, öğretmenlik mesleğinde başarı kavramına ait oluşturulan metaforların gerekçelerinde; başarı, yapılan işin karşılığı olarak değerlendirilmiş ve huzur, güdüleme aracı, doyum noktası gibi olumlu anlamlar ile ilişkilendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the self-efficacy beliefs of class teachers and also to reveal their perceptions of the concepts of“teacher”,“teaching profession”,“success in teaching profession”through metaphors. In the study for which a mixture of methods used, SPSS statistics 17.0 package program was used in the analysis of quantitative data and qualitative data was examined by content analysis. The research was conducted with primary school teachers working in the TRNC. It has been observed that the self-sufficiency of the class teachers in the TRNC is at a sufficient level. As a result of the research results, there was no significant difference in the level of self-efficacy beliefs according to the age, region, seniority, in-service training participation frequency of the class teachers, but a significant difference was found according to the reasons for choosing the profession. While there was no significant difference between the self-efficacy beliefs according to the frequency of age, seniority, and participation in in-service training in the subdimensions of classroom management, communication with students and teaching strategies of the scale, there were significant differences according to the reasons of occupational choice and to the regions. According to the qualitative results obtained, the metaphors that class teachers have created for teacher and teaching profession have positive meanings. Additionally, in the reasoning of the metaphors created for the success in teaching profession; success was assessed as a compensation for the work done, and was associated with positive meanings such as peace, motivation, satisfaction point.