Disk ve eklem kökenli kronik bel ağrılarında ayırıcı tanı ve tedavi
Differential diagnosis and treatment of chronic lack pain of disc and joint
- Tez No: 707137
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN KAMİL SUCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: perkütan, radyofrekans, sakroiliak, faset, kronik bel ağrısı, percutaneous, radiofrequency, sacroiliac, facet, chronic low back pain
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Çalışma tipi: Prospektif vaka serisi Giriş ve Amaç: Kronik bel ağrısı hastalara, ailelerine, çalışma arkadaşlarına ve topluma büyük bir yük bindirmektedir. Kronik bel ağrılarında hastaların muayene bulguları ve modern radyolojik tetkikler (BT, MRG vs.) ışığında spesifik etken saptamak çoğu zaman mümkün olmamaktadır. Avustralyalı ve Amerikalı bir grup araştırmacı; kronik bel ağrısı yakınması olan hastalarda perkütan girişimsel yöntemleri kullanarak yaptıkları prevelans çalışmalarında %75 oranında ağrı nedeni olarak hedef bir nokta saptamışlar. Son yıllarda kronik bel ağrısı nedenleri arasında oldukça sık söz edilen faset eklem sendromu, sakroiliak eklem sendromu ve diskojenik ağrının tanı ve tedavisinde yer alan perkütan invazif girişimler ve radyofrekans uygulamaları çalışmamızın temelini oluşturmaktadır. Çalışmamızda literatür ışığında belirlediğimiz algoritm çerçevesinde kronik bel ağrısı yakınması olan hastalarda perkütan invazif girişimler kullanılarak ağrı kaynağı olan hedef noktaların saptanması ve radyofrekans uygulamaları ile tedavisi hedeflenmiştir. Yöntem: Kasım 2009 ile Ekim 2010 tarihleri arasında 36 hastaya perkütan girişimsel işlemler uygulandı. Hastaların 26' sı kadın 10' u erkekti. Hastaların yaşları 29 ile 78 arasında değişmekteydi. Hastalar semptom ve bulgularına dayanılarak faset eklem kökenli, sakroiliak eklem kökenli veya diskojenik kökenli bel ağrısı alt gruplarına ayrılarak perkütan invazif girişimlere tabi tutuldular. Tanısal işlemler pozitif saptanan hastalara konvansiyonel RF uygulamaları yapıldı . Sonuçlar: Tüm prosedürler herhangi bir komplikasyon olmadan tamamlandı. 30 hastada (%83) ağrı kaynağı olarak spesifik bir nokta saptandı. RF uygulamalarında başarı oranı faset medial dal denervasyonu için %75, SİE RF uygulamalarında %100 olarak saptanmıştır. Tartışma: Bizim çalışmamızda kronik bel ağrısında spesifik etken saptamada perkütan invazif girişimlerin çok faydalı olduğu saptanmıştır. RF uygulamalarının da gerek faset eklem sendromunda gerekse SİE kökenli ağrı yakınmasında etkin bir tedavi rejimi olduğunu göstermiştir. Tüm literatür tarandığında başarı için en önemli kriterin öncelikle doğru hasta seçimi, perkütan tanısal girişimlerin efektif kullanılması ve uygun cerrahi tekniğin kombine edilmesi olduğu görülmektedir. Perkutan girişimsel işlemlerin ve Radyofrekans uygulamalarının kronik bel ağrılarının tanı-tedavi aşamasında Nöroşirurji pratiğinde yeteri kadar kullanılmadığını düşünmekteyiz. Oysa ki, uygulaması teknik olarak kolay ve teknolojik gelişmelere paralel olarak güvenli olan perkütan girişimsel işlemler ve RF uygulamaları sayesinde gereksiz ve yanlış cerrahi müdahalelerden kaçınılabilir.
Özet (Çeviri)
Study Design: Prospective case series Objective: Chronic low back pain is a tremendous burden on individual patients, their families, workplaces and the community at large. Modern imaging techniques such as computerised tomography (CT) and magnetic resonance imaging (MRI) scans rarely determine the cause of the patient's pain. Prevelance studies performed by a group of Australian and United States physicians determined that around %75 of this chronic low back pain patient cohort can have a target specific diagnosis made. These target specific diagnoses can only be made reliably, however, by using diagnostic blocks performed under image guidance. Invasive percutaneous applications and radiofrequency applications forms the basis of our study which use in the diagnosis and treatment of the causes of chronic low back pain like facet joint syndrome, sacroiliac joint syndrome and discogenic pain. Algorithm is determined in the light of literature. In our study, we aimed to determine the target specific points of chronic low back pain and treatment the causes by using radiofrequency applications. Material and method : Between November 2009 and October 2010, 36 patients underwent percutaneous application procedures. 26 patients were women and 10 were male. Patients' ages ranged between 29 and 78. The patients divided into sub-groups on the basis of symptoms and findings. Facet joint origin, discogenic low back pain or sacroiliac joint origin sub-groups have been subjected to percutaneus diagnostic procedures. After diagnostic procedures, RF applications were performed for appropriate patients. Results: All procedures are completed without any complications. As a source of pain in a specific spot was detected in 30 patients (%83). The success rate of radiofrequency applications was found %75 for facet joint medial branch denervation and sacroiliac joint subgroup was found to be %100. Conclusions: In our study, invasive percutaneous interventions were found to be very useful for determining the specific factors of chronic low back pain and the study showed that, RF applications are an effective treatment of Facet joint syndrome and sacroiliac joint syndrome. The most important criterion for success in all of literature is scanned first correct patient selection, effective use of percutaneous diagnostic procedures, and appropriate surgical technique was found to be combined. We think that, in neurosurgical practice Percutaneous diagnostical applications were not used enough for diagnostic stage of chronic low back pain. However, the application is technically easy and safe in line with technological developments and by using RF applications we can avoid unnecessary and wrong surgical interventions.