BIST 100 şirketlerinin değerlemelerinde piyasa değeri/defter değeri ve fiyat/kazanç oranlarının etkinliği
Efficiency of market value/book value anf price/earnings ratios in valuation of bist 100 companies
- Tez No: 707461
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hisse Senedi, Hisse Senedi Değerlemesi, Piyasa Değeri/Defter Değeri Oranı Yöntemi, Fiyat/Kazanç Oranı Yöntemi, Stock, Stock Valuation, Market Value/Book Value Ratio Method, Price/Earning Ratio Method
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Sermaye kazancı elde etmeyi amaçlayan ve hisse senedine yatırım yapma kararı alan yatırımcılar için hisse senedinin değerinin tespiti ve dolayısıyla hisse senedi değerlemesinde kullanılan yöntemler ile hisse senetlerinin gelecekteki kârlarının tahmini ve gerçek değerinin hesaplanması büyük önem taşır. Yatırımcılar, değerleme yöntemleriyle yaptıkları analiz sonucunda buldukları bu değerleri piyasadaki benzer işletmelerin hisse senetleriyle karşılaştırarak yatırım kararı alırlar. Bu çalışmada, hisse senedine genel yaklaşımlardan ve değerleme yöntemlerinden bahsedilerek literatür taraması yapılmış ve son bölümde BIST100'de işlem gören şirketler için Fiyat/Kazanç Oranı ve Piyasa Değeri/Defter Değeri Oranı yöntemleri uygulanarak hisse performansları üzerindeki etkileri incelenmiştir. Çalışmada 79 adet hissenin 11 yıllık dönem verileri kullanılmıştır. Yapılan regresyon analizleri sonucunda, F/K ve PD/DD oranlarının hisse performansı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etkisi olduğuna dair bulgu elde edilememiştir. Veri setinin kapsamının sınırlı olması ayrıca çalışmada sadece BIST100 endeksine kote işletmelerin yer almasından dolayı piyasa fiyatlamasının etkin olabileceği bu yüzden de bu kriterlere bakılarak anlamlı yüksek getiriler elde etmenin zor olduğu sonucuna varılabilir. Ancak; ilgili rasyoların değerlerinin büyüklüğüne göre gruplandırılmış çapraz tablo analizi değerlendirilmesi yapıldığında PD/DD oranlarının hisse performansında etkili olduğu görülmektedir. PD/DD oranı düşük olan hisselerin daha üstün performans gösterdiği tespit edilmiştir. F/K oranı için de benzer bir durum söz konusudur, hisse performansı ile aralarında güçlü bir ilişki olmasa da F/K oranı düştükçe performansın arttığı gözlemlenmektedir. Bu değerlendirmeler ışığında; F/K ve PD/DD oranları ile hisse performansı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamaktadır. Yine de gerek F/K gerekse PD/DD oranlarının düşük olduğu şirketlerde ortalama olarak diğer şirketlere kıyasla daha yüksek performansın söz konusu olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
For investors who aim to earn capital gains and decide to invest in stocks, it is of great importance to determine the value of the stock, and therefore, the methods used in stock valuation and the calculation of the intrinsic value. Investors make investment decisions by comparing these values, which they find as a result of their analysis with valuation methods, with the stocks of similar companies in the market. In this study, general approaches of security valuation methods were mentioned and a literature review was made. In the research section, the price/earnings ratio and market value/book value ratio methods for companies traded in BIST100 were applied and their explanation power of stock performance was examined. 11-year period data of 79 shares were used in the study. As a result of the analyzes, there was no finding that the price/earnings and market value/book value ratios had a statistically significant effect on the stock performance. Due to the limited scope of the data set and the fact that only businesses listed in the BIST100 index are included in the study, it can be concluded that market pricing may be effective. Therefore it is difficult to obtain meaningful high returns by using these methods. However; when the cross table analysis is performed by grouping the stocks according to their price-earnings and market value/book value ratios, it is seen that the market value/book value ratios are effective in the determination of the stock performances. It has been determined that stocks with low market value/book value ratios outperform market performance. There is a similar situation with the price earning ratio, it is observed that the performance increases as the price/earnings ratio decreases. In the light of these evaluations; there is no statistically significant relationship between price/earning and market value/book value ratios and stock performance. However, it has been observed that companies with low price/earnings and market value/book value ratios have higher performance on average compared to other companies.