S.B.Ü. Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde ocak 2015 – ocak 2021 tarihleri arasında plasenta previa nedeniyle sezaryen olan hastaların retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of cesarean sections DUE to placenta previa between january 2015 and january 2021 in University of Health Sciences Kocaeli Derince Training and Research Hospital Gynecology and Obstetrics Clinic
  1. Tez No: 708271
  2. Yazar: KARANFİL NİSAN ALTINOK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARZU YAVUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Akreata, hemoraji, histerektomi, obstetri, plasenta, previa, Accreta, hemorrhage, hysterectomy, obstetrics, placenta, previa
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kocaeli Derince Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Amaç: Bu çalışmada, 1 Ocak 2015 tarihinden 1 Ocak 2021 tarihine kadar tanısı TAUSG veya TVUSG ile konulan ve yine hastanemizde operasyona alınan 78 plasenta previa hastası incelenmektedir. Amaç acil ve elektif şartlarda opere edilen plasenta previa vakalarının maternal ve neonatal sonuçlarını karşılaştırmak, gebelikte düzenli takibin, hasta eğitiminin ve elektif şartlarda operasyonun önemini vurgulamaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışma öncesinde S.B.Ü. Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu' ndan onay alınmıştır. (Tarih: 08.07.2021 Etik Kurul Dosya No: 2021/93). Çalışmada kullanılacak verilere hastane elektronik veri sistemi ve arşivden temin edilen hasta dosyalarından ulaşılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 15. programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Son iki yılda plasenta previa sayılarında iki kat artış görülmüştür. Yetmiş sekiz plasenta previa hastasının 26'sında (% 33,3) plasenta invazyon anomalisi (PİA) izlenmiş olup bunların 13'ü (%16,7) plasenta akreata, 8' i (%10,3) plasenta inkreata, 5'i (% 6,3) plasenta perkreatadır. Plasenta previa tanılı hastalarımızın 52'sinin (% 66,7) doğumu elektif şartlarda gerçekleştirilmiş olup; 26'sı acil şartlarda sezaryene alınmıştır. PİA olan grupta sezaryen histerektomi olma ( p < 0, 01), peroperatif komplikasyon gelişimi ( p= 0, 03) , ES transfüzyonu yapılma (p < 0, 01) ve postop hastanede kalma süresi anlamlı şekilde yüksek saptanmıştır (p = 0, 004). Hem acil sezaryane alınan hem de PİA olan grupta prematür doğum açısından istatistiksel anlamlılık saptanmıştır (p= 0, 01). 1.Dakika APGAR skor ortalaması acil sezaryane alınan vakalarda anlamlı derecede daha düşük saptanmıştır (p= 0,002). Acil şartlarda sezaryane alınmış olma ile YDYB ünitesinde takip ihtiyacı gelişmesi arasında istatistiksel anlamlılık görülmüştür (p=0, 01). Sonuç: Plasenta previa hastalarının multidisipliner ekip imkanı sunulabilecek, kan bankası ünitesi, erişkin ve yenidoğan yoğun bakım şartları iyi merkezlerde takip ve opere edilmesi önemlidir. Plasenta invazyon anomalisinin eşlik ettiği vakalarda operasyon öncesi ayrıntılı histerektomi ve ürojinekoloji onamı mutlaka alınmalıdır. Fertilite isteği sorgulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, 78 placenta previa patients diagnosed with trans abdominal or transvaginal ultrasonography and operated in our hospital between 1 January 2015 and 1 January 2021 are examined. The aim is to compare the maternal and neonatal outcomes of placenta previa cases operated emergency and elective conditions, and to emphasize the importance of regular follow-up, patient education and operation elective conditions. Materials and Methods: Before the study, approval was obtained from Kocaeli Derince Training and Research Hospital Clinical Research Ethics Committee (Date: 08.07.2021 Ethics Committee File No: 2021/93). The data to be used in the study were obtained from the hospital electronic data system and the patient files obtained from the archive. The data obtained from the research were analyzed with the SPSS 15. program. Results: The number of placenta previa has doubled in the last two years. Placenta invasion anomaly was observed in 26 (33.3%) of 78 placenta previa patients, of which 13 (16.7%) placenta accreta, 8 (10.3%) placenta increta, and 5 (6.3%) is placenta percreta. The deliveries of 52 (66.7%) of our patients with a diagnosis of placenta previa were performed elective conditions; 26 of them were taken to cesarean section emergency conditions. In the group with placenta invasion anomaly, cesarean hysterectomy (p < 0.01), perioperative complication development (p= 0,03), erythrocyte suspension transfusion (p < 0.01) and postoperative hospital stay were found to be significantly higher (p = 0.004).A statistical significance was found in terms of premature birth in both the emergency cesarean section and the PIA group (p= 0.01). The 1st minute APGAR score average was found to be significantly lower in cases who received emergency cesarean section (p= 0.002). A statistically significant difference was observed between the need for cesarean section in emergency conditions and the need for follow-up in the newborn intensive care unit (p=0.01). Conclusion: It is important that placenta previa patients are followed up and operated in centers where a multidisciplinary team can be provided, blood bank unit, adult and neonatal intensive care conditions are good. Especially in cases accompanied by placental invasion anomaly, detailed hysterectomy and urogynecology consent must be obtained before the operation. Fertility request should be questioned.