KKTC'deki KOBİ'lerin tedarik zinciriyönetiminin bulanık mantık modeli ileincelenmesi
  1. Tez No: 708500
  2. Yazar: HÜSEYİN AYGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ADALIER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
  6. Anahtar Kelimeler: SMEs, supply chain, supply chain management, uncertainties, fuzzy logic
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Günümüz ekonomik ve piyasa koşullarındaki belirsizlik problemlerinin çözümünde mevcut klasik yöntemler ve belirsizliklerin dikkate alınmadığı modeller çoğu zaman etkin sonuç vermemektedir. Şirketler karar alma süreçlerinde var olan bu belirsizlik durumlarını göz ardı edip, klasik mantık yöntemi ile çözmek istediğinde sonuçlar objektiflikten uzaklaşmaktadır. Şirketlerde, birim maliyet, talep, arz ve kapasite gibi verilerin gerçek hayatta karşılaşılan belirsizlik durumları da dikkate alınarak bulanık mantık ile modellenmesi ve risk analizlerinin bu çerçevede yapılması daha objektif, etkin sonuçlar ortaya çıkartmaktadır. KKTC ekonomisinde Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler KKTC'deki toplam ticari girişim sayısının içinde en büyük oranı oluşturmakta ve KOBİ'lerin KKTC ekonomisine önemini çok net bir şekilde ortaya koymaktadır. Bu çalışmanın amacı KKTC'deki KOBİ'lerin Tedarik Zinciri Yönetiminde oluşabilecek belirsizliklerin bulanık mantık modeli ile incelenmesi ve karar verme sürecine olan etkilerini araştırmaktır. KKTC'de çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren dokuz firma yetkilisiyle yapılan mülakatlarla veri toplanmıştır. Bu verilerden elde edilen bulgular incelenmiş ve mülakat yapılan bütün firmaların ortak belirsizlikleri tespit edilmiştir. Bu kapsamda tespit edilen belirsizlikler bulanık mantık modeli ile modellenerek incelenmiştir. Araştırma sonucunda, Tedarik Zinciri Yönetiminde oluşabilecek belirsizlikler karşısında karar alma sürecinde bulanık mantık kullanılmasının etkin bir maliyet analizi sağladığı saptanmıştır. Bu araştırmada elde edilen bulgular KKTC'deki KOBİ'lerin Tedarik Zinciri Yönetiminde oluşabilecek belirsizliklerin bulanık mantık modeli ile çözümüne önemli ölçüde katkı sağlayacaktır. Anahatar Kelimeler: KOBİ'ler, tedarik zinciri, tedarik zinciri yönetimi, belirsizlikler, bulanık mantık
Özet (Çeviri)
The current classical methods and models that do not consider the uncertainties in the solution of uncertainty problems in today's economic and market conditions are often not effective. When companies attempt to ignore these uncertainties in decisionmaking processes and solve them with the classical logic method, the results move away from objectivity. Modeling the data such as unit cost, demand, supply and capacity with fuzzy logic by considering real life uncertainties in companies and performing risk analyzes in this framework yields more objective and effective results. Small and Medium Enterprises in the TRNC economy constitute the largest proportion of the total number of commercial enterprises in the TRNC and clearly shows the importance of SMEs to the TRNC economy. The aim of this study is to investigate the uncertainties that may occur in Supply Chain Management of SMEs in TRNC with fuzzy logic model and to explore the effects on decision making process. Data were collected through interviews with nine company executives operating in various sectors in the TRNC. The findings obtained from this data were examined and common uncertainties of all interviewed firms were determined. The uncertainties determined in this context were examined after modeling them with fuzzy logic model. As a result of the research, it is found that using fuzzy logic in decision making process of uncertainties in Supply Chain Management provides an effective cost analysis. The findings of this study will contribute significantly to the solution of the uncertainties that may occur in the Supply Chain Management of SMEs in the TRNC with the fuzzy logic modelling.