İnfertilite tedavisi gören kadınlarda yorgunluk, depresyon yaşanma durumu ve öz bakım gücüne etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of fatigue, depression and self-care power in women receiving infertility treatment
- Tez No: 709181
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK POTUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Fertil ve infertil kadınlar, yorgunluk, depresyon ve öz-bakım gücü, Fertile and infertile women, fatigue, depression and self-care power
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Amaç: İnfertilite tedavisi gören kadınların bu süreçte deneyimledikleri yorgunluk, depresif belirti yaşama ve bunların öz bakım gücüne etkisini değerlendirmek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmanın evren ve örneklemini İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı bir eğitim ve araştırma hastanesinin Ekim 2019 – Aralık 2019 tarihleri arasında tüp bebek kliniğine başvuran 300 infertil ve jinekoloji polikliniğine kontrol amaçlı başvuran 300 fertil kadın oluşturdu. Veri toplama araçları olarak Tanılama Formu, Yorgunluk için Görsel Benzerlik Skalası (YGBS), Öz-Bakım Gücü Ölçeği (ÖBGÖ) ve Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan infertil kadınların yorgunluk alt boyutu puan ortalamaları 3,35±2,27 iken fertil kadınların 1,28±1,70; infertil kadınların enerji alt boyutu puanı 3,60±0,94 iken fertil kadınların 4,52±0,56 bulundu ve aralarındaki fark istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı olduğu belirlendi (p0,05). Sonuç: İnfertil kadınların fertil kadınlara göre daha fazla yorgun hissettikleri ve depresif belirtiler yaşadıkları, enerjilerinin daha düşük olduğu ancak öz-bakım güçlerinin iki grubunda benzer düzeyde olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Objective: It was aimed to evaluate the fatigue and depression symptoms experienced by women undergoing infertility treatment during this process and their effects on their self-care powers. Material and Method: The universe and sample of the study consisted of 300 infertile women who applied to the IVF clinic of a training and research hospital affiliated to the Istanbul Provincial Health Directorate between October 2019 and December 2019, and 300 fertile women who applied to the gynecology outpatient clinic for control purposes. Introductory Information Form, Visual Analogue Scale for Fatigue (VASF), Beck Depression Scale (BDS) and Self-Care Agency Scale (SCAS) were used as data collection tools. Results: While the mean fatigue subscale score of infertile women participating in the study was 3,35±2,27, it was 1,28±1,70 for fertile women; while the energy sub-dimension score of infertile was 3,60±0,94, it was 4,52±0,56 in infertile women, and the difference between them was found to be statistically significant (p0,05). Conclusion: It has been determined that women with infertility problems feel more tired and they experience depressive symptoms than fertile women, their energy is lower, but their self-care abilities are similar in the two groups.