Cosmopolitanism in James Clarence Mangan's prose
James Clarence Mangan'ın düzyazılarında kozmopolitanizm
  1. Tez No: 709451
  2. Yazar: ŞÜKRİYE TEKŞENER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARDA ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İrlanda Edebiyatı, Kozmopolitanizm, J. C. Mangan, The Thirty Flasks, ”“The Man in the Cloak. A very German Story”, The Three Rings”, Irish literature, J. C. Mangan, Cosmopolitanism, Prose, The Thirty Flasks, ”“The Man in the Cloak. A very German Story”, The Three Rings”
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
1803-1849 yılları arasında yaşamış, şiir ve nesirlerinde Doğu ve Batı'nın aidiyetlerini kullanmış olan James Clarence Mangan, önde gelen İrlandalı bir şair ve yazardır. Bu tez çalışmasında James Clarence Mangan'ın“Otuz Fıçı”,“Cübbedeki Adam. Tam Bir Alman Hikayesi”ve“Üç Yüzük”başlıklı kısa hikayeleri kozmopolitlik ilkelerinin nasıl işlendiği açısından analiz edilir. Mangan, kendisini genel olarak dünya edebiyatı (Weltliteratur) kavramı ile ilişkilendiren birleştirici bir düşünce tarzını benimser. Yaygın tasavvurda 19. Yüzyıl Avrupa edebiyatı ilerleme ve yozlaşma karşı kutupları olarak kavramsallaştırılsa da, Mangan'ın metinleri, bu tezin gösterdiği gibi, kozmopolitliğin önde geldiği Avrupa merkezci olmayan düşünce tarzları ile daha fazla siyasi özdeşleşme sergilemektedir. Mangan'ın kozmopolitlik kavramı anlayışı, bu tezin açıkladığı gibi, on dokuzuncu yüzyıldaki benzerlerinden önemli ölçüde farklılık göstermektedir. Mangan'ın eserleri sonraki yüzyıllarda daha popüler hale gelse de, kozmopolitlik ideallerin kısa hikayelerindeki kullanımı yeterince incelenmemiştir. Bu nedenle, bu tez, Weltliteratur kavramının ortaya çıkışından sonra sunulan kozmopolitliğe özellikle önem vererek, İrlanda edebiyatı çalışmalarındaki bu boşluğu doldurmayı hedefler. Dolayısıyla, James Clarence Mangan'ın seçilen kısa hikayeleri, kozmopolitanizmin ilkeleri ile hikayelerin içerikleri karşılaştırılarak analiz edilir. Kısaca, bu tez James Clarence Mangan'ın kozmopolitan idealleri ne şekilde benimseyip hikayelerine uyarladığını analiz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Living between the years of 1803 through 1849, James Clarence Mangan was a prominent Irish poet and writer who made use of properties of the East and the West in his verse and prose. In this thesis study, James Clarence Mangan's short stories titled“The Thirty Flasks”,“The Man in the Cloak. A very German Story”and“The Three Rings”are analyzed to understand how the tenets of cosmopolitanism are treated in the prose work selected. Mangan employs a unifying mode of thinking, which associated him with the notion of the Weltliteratur by and large. Although in the popular imagination the 19th-century European literature has been conceptualized as two opposite entities of progress and decay, Mangan's texts manifest greater political identification with non-Eurocentric modes of thinking among which, as this thesis shows, Cosmopolitanism is the leading one. Mangan's comprehension of cosmopolitanism, as the thesis reveals, significantly differs from its nineteenth-century counterparts. Although in the following centuries Mangan's works became somehow more popular, his use of cosmopolitan ideals in his short stories remained understudied. Therefore, this thesis aims to fill this gap in the studies on Irish literature while paying particular attention to cosmopolitanism presented after the appearance of the concept of Weltliteratur. Hence, the selected short stories of James Clarence Mangan are examined by comparing the principles of cosmopolitanism with their content. In short, this thesis analyzes how James Clarence Mangan adopted cosmopolitan ideals and appropriated them in the three stories selected.