Çocuklarda öz güvenin belirlenmesi: Ölçek geliştirme ve uygulama
Determination of self-confidence in children: Scale development and implementation
  1. Tez No: 709888
  2. Yazar: MİNE GÖL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PERİHAN ÜNÜVAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Erken çocukluk eğitimi, Okul öncesi, Ölçek. Öz güven
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışma, çocukların öz güven düzeylerini belirlemek için bir ölçek geliştirmek ve çocukların öz güven düzeylerinin hangi değişkenlere göre farklılaştığını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu araştırma bir ölçek geliştirme çalışması olup, araştırma sürecinde nicel araştırma yöntemlerinden olan tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2020-2021 eğitim öğretim yılında Burdur ili Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde yer alan bağımsız anaokullarında, ilkokullar bünyesindeki anasınıflarında ve ortaokullar bünyesindeki anasınıflarında öğrenim gören (336+212) toplam 548 çocuk (48-72 aylık) oluşturmaktadır. Geliştirilen ölçeğin kapsam geçerliliği için Lawshe tekniği kullanılmış, yapı geçerliliği için AFA ve DFA yapılmıştır. Ölçeğin güvenirliliğinin belirlenmesinde; iç tutarlılık güvenirliği, iki yarı güvenirliği, madde toplam korelasyonu ve alt-üst %27 grup karşılaştırmaları yapılmıştır. Araştırma sonucunda geçerliği ve güvenirliği kanıtlanmış 4 boyut (İletişim-Motivasyon-Sosyal Etkileşim-Yılmazlık) ve 34 maddeden oluşan“Çocuklar İçin Öz Güven Ölçeği”geliştirilmiştir. Öz güven ölçeği kullanılarak yapılan uygulamada; çocukların öz güven düzeylerinin cinsiyetlerine göre anlamlı şekilde farklılaşmadığı, baba öğrenim düzeyinin de çocukların öz güvenleri için anlamlı bir farklılaşma yaratmayan değişken olduğu görülmüştür. Çocukların yaşları, annelerinin öğrenim düzeyi ve kardeş sayısı değişkenlerine göre öz güvenlerinin anlamlı şekilde farklılaştığı bulgusu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to develop a scale to determine children's self-confidence levels and to determine according to which variables children's self-confidence levels differ. This research is a scale development study, and the survey method, which is one of the quantitative research methods, was used in the research process. The study group of the research consists of a total of 548 children (48-72 months old) (336+212) studying in independent kindergartens under the Ministry of National Education in Burdur province, kindergartens within primary schools and kindergartens within secondary schools in the 2020-2021 academic year. The Lawshe technique was used for the content validity of the developed scale, and EFA and CFA were performed for the construct validity. In determining the reliability of the scale; Internal consistency reliability, split half reliability, item-total correlation and top-bottom 27% group comparisons were made. As a result of the research, the“Self-Confidence Scale for Children”was developed, consisting of 4 dimensions (Communication-MotivationSocial Interaction-Resilience) and 34 items with proven validity and reliability. In the application made using the self-confidence scale; it was seen that the self-confidence levels of the children did not differ significantly according to their gender, and the father's education level was also a variable that did not create a significant difference for the children's self-confidence. It was found that the self-confidence of the children differed significantly according to the variables of age, education level of their mothers and number of siblings. Key-Words: Early childhood education, Preschool, Scale, Self-confidence, Self-esteem.