Demans ve hafif kognitif bozukluğu olan hastalarda serum vaspin düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum vaspin level in patients with dementia and mild cognitive impairment
- Tez No: 711696
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA ŞİMŞEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Psikiyatri, Neurology, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Hafif kognitif bozukluk, Alzheimer tipi Demans, vaspin, kognisyon, Mild cognitive impairment, Alzheimer's type Dementia, vaspin, cognitiveation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Alzheimer tipi Demans (AD) ve Hafif Kognitif Bozukluk (MCI) tanısı olan hastalarda serum vaspin düzeyinin ölçülerek patogenez üzerine etkisinin belirlenmesi, hafıza, kognisyon ve öğrenme üzerindeki etkilerinin ortaya konması ve hastalık takibinde biyobelirteç olarak kullanılabilirliğin değerlendirilmesi hedeflenmektedir. Gereç ve Yöntemler: Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniği Demans polikliniğine başvuran 30 AD, 30 MCI hastası ve Nöroloji polikliniğine başvuran muayene ve yapılan testlerle kognisyonunun normal olduğu belirlenen 30 sağlıklı birey değerlendirilmiştir. Tüm katılımcıların ayrıntılı anamnezi alınmış, nörolojik muayeneleri yapılmıştır. Kognitif durumu belirlemek üzere Standardize Mini Mental Test (MMSE) uygulanmıştır. Diyabetes mellitus(DM), psikoz, majör depresyon ve malignite varlığı dışlanmıştır. Hastalardan ve sağlıklılardan alınan kanlar; en az 8-10 saatlik açlık sonrası venöz dolaşımdan alınmış olup hastanemiz biyokimya laboratuvarına steril koşullarda soğuk zincir kurallarına uygulanarak ulaştırılmıştır. Alınan kanlardan ELİSA yöntemi ile vaspin hormonu düzeyine bakılmıştır. Bulgular: Çalışmaya 30 AD, 30 MCI, 30 sağlıklı birey dahil edildi. Hastaların klinik ve demografik özellikleri kayıtlandı. Çalışmaya dahil edilen kişilerin tamamı 60 yaş üzerindeydi. Katılımcıların 45'i (%50) kadın, 45'i (%50) erkekti. Ortalama yaşları 70,6±5.12 yıl, MMSE puanları 27 (11-30) idi. Ortalama eğitim süreleri 6,7 yıl olan bireylere eğitim durumlarına uygun olarak MMSE uygulandı. Çalışmamız sonucunda kontrol grubunda ortalama Vaspin değeri 0,48 ng/ml, MCI hastalarında 0,53 ng/dl, AD'de ise 0,58 ng/ml olarak bulundu. Yapılan korelasyon çalışmaları neticesinde serum Vaspin düzeyi ile AD, MCI ve kontrol grubu arasında anlamlı farklılık saptanmadı. Sonuç: AD patogonezinde birçok yeni mekanizma gündeme gelmekte olup özellikle kronik inflamasyonun nörodejenarasyonu hızlandırdığı bilinmektedir. Çalışmamızda vaspinin bu kronik inflamasyon etkisinin AD ve MCI hastalarında anlamlı düzeyde farklılık oluşturup oluşturmayacağını inceledik. Çalışmamızda vaspinin tek başına kognisyon üzerine anlamlı bir etkisi olmadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Serum Vaspin Level in Patients With Dementia and Mild Cognitive Impairment Objective: It is aimed to determine the effect on pathogenesis by measuring serum vaspin level in patients with Alzheimer's type Dementia and Mild Cognitive Impairment (MCI), to reveal its effects on memory, cognition and learning, and to evaluate its usability as a biomarker in the follow-up of the disease. Materials and Methods: 30 Alzheimer's type Dementia (AD), 30 MCI patients who applied to Atatürk University Faculty of Medicine Research Hospital Dementia outpatient clinic of Neurology Clinic and 30 healthy individuals who applied to the Neurology outpatient clinic and whose cognition was determined to be normal by examination and tests were evaluated. Detailed anamnesis was taken from all participants and neurological examinations were performed. Standardized Mini Mental Test was performed to determine the cognitive state. The presence of diabetes, psychosis, major depression and malignct has been excluded. Blood from patients and healthy people; after at least 8-10 hours of starvation, the venous has been obtained from circulation. They were delivered to our hospital biochemistry laboratory by applying cold chain rules in sterile conditions. Vaspin hormone level was looked at by ELİSA method from the blood taken. Results: 30 Alzheimer's, 30 MCI and 30 healthy individuals were included in the study. Clinical and demographic characteristics of the patients were recorded. All of the people included in the study were over 60 years old. Forty-five (50%) of the participants were female and 45 (50%) were male. Their average age was 70.6±5.12 years and MMSE scores were 27 (11-30). Individuals with an average education period of 6.7 years were given MMSE in accordance with their educational status. As a result of the correlation studies, no significant differences were found between serum Vaspin level and AD, MCI and control group. Conclusion: Many new mechanisms are being introduced in AD pathognesosis and it is known that chronic inflammation in particular accelerates neurodegenaration. In our study, we examined whether this effect ofchronic inflammation of vaspinin would make asignificant difference in AD and MCI patients. In our study, the effect of vaspin on cognitive cognition alone was not detected.