İş sözleşmesini fesih hakkının kötüye kullanılması
Misuse of the right to termination of the employment contract
  1. Tez No: 711843
  2. Yazar: CUMHUR DORUKHAN EROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE TUNCAY SENYEN KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Dürüstlük ve objektif iyiniyet kurallarına aykırılık, ihbar tazminatı, kötüniyetli fesih, kötüniyet tazminatı, sendikal tazminat, Contrariety to honesty and good faith rules, payment in lieu of notice, severance payment, wrongful termination, compensation for bad faith damages, union compensation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Fesih, karşı tarafa yönlendirilmesi gerekli olan tek taraflı hukuki bir işlemdir. Fesih hakkı bozucu yenilik doğuran bir hak olup; fesih bildirimi ile iş sözleşmesi, fesih anından itibaren sona ermektedir. Fesih bildirimi herhangi bir şarta bağlı olmayıp; yazılı ya da sözlü yapılabilir. İş sözleşmesinin tarafları fesih hakkından feragat edemezler. 4857 Sayılı İş Kanunu'nda, iş güvencesi kapsamında olan ve olmayan işçilerin iş sözleşmelerinin ne şekilde sona erdirmesi gerektiği söz konusu yasa maddelerince belirlenmiş bulunmaktadır. 4857 Sayılı İş Kanunu'na aykırı fesihler işçinin iş güvencesi kapsamında olup olmamasına göre usulsüz ya da haksız fesih sayılacaktır. İşveren tarafından iş sözleşmesinin dürüstlük ve iyiniyet kurallarına aykırı bir şekilde feshedilmesi durumunda işverenin fesih hakkını kötüye kullanması söz konusu olacaktır. Bu durumda işçinin, tabi olduğu özelliklere göre tazminat talep etme hakkı doğacaktır. İş sözleşmesini fesih hakkının kötüye kullanılmasının yaptırımı kötüniyet tazminatı ve sendikal tazminattır. Şartlar dahilinde, ihbar tazminatı, kıdem tazminatı, maddi ve manevi tazminat da söz konusu olabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Termination is a unilateral act in law, which should be addressed to the counter party. Right to termination leads to dissolving novelty; hence, the termination notice results in nullity of the employment contract starting from the date of termination. Termination notice is not dependent on any condition and can be made verbally or in written. Parties to the employment contract cannot waiver of their right to termination. The Labor Law No. 4857 regulates in relevant provisions thereof how the employment contracts of workers with or without employment security should be terminated. Terminations contrary to the Labor Law No. 4857 shall be deemed as irregular or unjust termination depending on whether the worker is covered by employment security. Termination of employment contract by the employer contrary to the rules of honesty and good faith shall constitute employer's misuse of his/her right to termination. In which case, the worker shall be entitled to claim compensation depending on the features he/she is subject to. The sanctions for misuse of the right to termination of the employment contract are the compensation for bad faith damages and the union compensation. Based on the conditions, the payment in lieu of notice, the severance payment, the material and nonmaterial compensation can also come into question.