İktisat eğitimi ve yetişkinlerde mülkiyet etkisi ilişkisi: Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencileri üzerinden bir araştırma
The relationship between economics education and adult property impact: A study on Süleyman Demirel University students
- Tez No: 712273
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İktisat Eğimi, Mülkiyet Etkisi, Rasyonalite, Karar Yanlılıkları, Economics Education, Endowment Effect, Rationality, Decision Bias
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmada iktisat eğitimi alan ve iktisat eğitimi almayan yetişkinlerin mülkiyet etkisinin davranışlara etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde iktisatta rasyonalite ve rasyonel birey tartışmaları, ikinci bölümde davranışsal iktisatta karar yanlılıkları ve üçüncü bölümde iktisat eğitimi ve karar yanlılığı ilişkisi yer almaktadır. Çalışmanın dördüncü bölümünde ise analiz kısmı yer almaktadır. Çalışmanın kapsamını Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat öğrencileri ile Fen Edebiyat Fakültesi tarih bölümü öğrencileri oluşturmaktadır. Çalışmanın analizi için katılımcılara 7 adet soru içeren soru formu anket yöntemiyle ulaştırılmış ve veriler bu sayede toplanmıştır. Çalışmada elde edilen veriler SPSS istatistik paket programı ile ki-kare yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuç olarak, yetişkinlerde mülkiyet etkisi ilişkisinin ölçülmesinde anlamlı bir değişiklik bulunamamıştır. Ancak aidiyet, sahiplik ve kendi malına verilen değer bağlamında analiz edildiğinde yetişkinlerin mülkiyet etkisi saptanmıştır. Bu etki yetişkinlerin sahip oldukları mallara daha fazla değer atfettiklerini göstermektedir. Öte yandan yetişkinlerin sahip oldukları malları başka bir malla değiştirmek istemedikleri tespit edilmiştir. Bu durumda yetişkinlerin aidiyet duygusu devreye girmektedir. İİBF ve FEF öğrencilerinin iktisat eğitimi durumuna göre kıyaslandığında; iktisat eğitimi almanın mülkiyet etkisi üzerinde etkisinin olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the effect of ownership effect on behavior of adults who received economics education and those who did not. The study consists of four parts. In the first part, rationality and rational individual discussions in economics, in the second part, decision biases in behavioral economics, and in the third part, the relationship between economics education and decision bias. In the fourth part of the study, there is the analysis part. The scope of the study consists of Süleyman Demirel University FEAS Economics students and FEF history students. For the analysis of the study, a questionnaire containing 7 questions was sent to the participants by questionnaire method and the data were collected in this way. The data obtained in the study were analyzed with SPSS using the chi-square method. As a result, no significant change was found in measuring the ownership effect relationship in adults. However, when it is analyzed in terms of belonging, ownership and the value given to one's own property, the ownership effect of adults has been determined. This effect shows that adults attribute more value to the goods they own. On the other hand, it has been determined that adults do not want to exchange their possessions for another property. In this case, the sense of belonging of adults comes into play. When compared according to the economics education status of FEAS and FEF students; It has been determined that economics education has no effect on the property effect.