Ortopedi ameliyatı olan hastalarda Türk müziği ve komedi filminin ağrı, yaşam bulguları ve kortizol düzeyine etkisi
The effect of Turkish music and comedy film on pain, vital signs and cortisol levels in patients undergoing orthopedic surgery
  1. Tez No: 712759
  2. Yazar: HATİCE OLTULUOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL ÖZKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Hemşire, Komedi filmi, Kortizol, Türk müziği, Yaşam bulguları, Pain, Nurse, Comedy movie, Cortisol, Turkish music, Vital signs
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Bu araştırma ortopedi ameliyatı olan hastalarda Türk müziği ve komedi filminin ağrı, yaşam bulguları ve kortizol düzeyine etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Materyal ve Metot: Araştırma, randomize kontrollü olarak Temmuz 2020-Ocak 2022 tarihleri arasında, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Servisi'nde ameliyat olan 18 yaş ve üzeri hastalar ile yürütüldü. Örneklemi 45 Türk müziği grubu, 46 komedi filmi grubu ve 46 kontrol grubu olmak üzere 137 hasta oluşturdu. Veriler Hasta Tanıtım Formu, Sayısal Değerlendirme Ölçeği, Fizyolojik Parametre Formu kullanılarak toplandı. Deney grubundaki hastaların ağrı, yaşam bulguları ve kortizol düzeyleri belirlendikten sonra 30 dakikalık uygulama yapıldı. Uygulamadan hemen sonra (30. dk) ve 60. dk da tekrar ağrı, yaşam bulguları ve kortizol düzeyleri saptandı. Verilerin analizinde; sayı, yüzdelik, ortalama, ortanca, standart sapma, ki-kare, tek yönlü varyans analizi, Friedman ve Kruskal-Wallis H testleri kullanıldı. Bulgular: Türk müziği, komedi filmi ve kontrol gruplarının ağrı düzeylerinin 0., 30. ve 60. dakikalarda grup içi ve gruplararası karşılaştırmalarında görülen farklılıklar istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p0.05). Sonuç: Türk müziği ve komedi filminin ortopedi ameliyatı olan hastalarda ameliyat sonrası ağrı kontrolünde etkili olduğu, diastolik kan basıncı dışındaki yaşam bulgularında ve kortizol düzeyi üzerinde etki göstermediği saptandı.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study was to see how Turkish music and comedy films affected pain, vital signs, and cortisol levels in individuals who had orthopedic surgery. Material and Method The study was conducted in a randomized controlled manner with patients aged 18 years and older who underwent surgery in the Orthopedics and Traumatology Service of İnönü University Turgut Özal Medical Center between July 2020 and January 2022. The sample consisted of 137 patients, including 45 Turkish music groups, 46 comedy movie groups, and 46 control groups. Data were collected using the Patient Description Form, Numerical Evaluation Scale and Physiological Parameter Form. After determining the pain, vital signs and cortisol levels of the patients in the experimental group, a 30-minute application was made. Pain, vital signs and cortisol levels were detected again immediately after the application (30th minute) and 60th minute. In the analysis of data; number, percentile, mean, median, standard deviation, chi-square, one-way analysis of variance, Friedman and Kruskal-Wallis H tests were used. Results:. The differences between the pain levels of the Turkish music, comedy movie and control groups at 0, 30 and 60 minutes differences observe in within and between-groups comparisons were found to be statistically significant (p0.05) except for the diastolic blood pressure of the Turkish music group at the 0th minute (0.min 30.min). Conclusion: Turkish music and comedy movies were shown to be beneficial in reducing postoperative pain in orthopedic surgery patients while having no influence on vital indicators other than diastolic blood pressure and cortisol levels.