Asansör kurulum ve bakım işlemlerinde meydana gelebilecek iş kazalarının analizi : Kars ili örneği
Analysis of work accidents that may occur in elevator installation and maintenance operations : Example of Kars province
- Tez No: 712874
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VEDAT ADIGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kazalar, Makine Mühendisliği, İstatistik, Accidents, Mechanical Engineering, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Asansör Montaj ve Bakım İşlemleri, Risk Değerlendirmesi, İş Sağlığı ve Güvenliği, Risk Analizi, elevator installation and maintenance operations, risk assessment, Occupational Health and safety, risk analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Türkiye'de ekonomiye ve istihdama katkısı büyük olan inşaat sektörü sürekli gelişmektedir. İnşaat sektöründe çalışan insan sayısı her geçen yıl artmaktadır. Bu sektörün alt dallarından olan asansör sektöründe 30-35 bin kişi çalışmaktadır. Dolayısıyla bu sektörde iş kazaları da çalışan sayısına paralel olarak artmaktadır. Bu çalışmada çok tehlikeli sınıfta yer alan asansör sektöründe montaj ve bakım sırasında meydana gelen iş kazaları yönetmelik çerçevesinde incelenmiştir. Çalışmada Kars ilinde bulunan 10 adet kurulum aşamasındaki inşaat alanı, 10 adet de bakımı yapılan binada ki asansörler incelenmiştir. Mevcut riskler tespit edildikten sonra Fine Kinney risk analizi metodu kullanılarak risk analizi yapılmıştır. Elde edilen risk puanları kullanılarak riskler önem derecesine ve önceliğine göre sıralanmıştır. Çalışma sonucunda belirlenip değerlendirilen risklerin çözümü için öneriler geliştirilmiştir. Sektöre katkı sağlaması planlanan bir risk değerlendirme tablosu oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
The construction sector, which has a significant contribution to the economy and employment in Turkey, is constantly developing. The number of people working in the construction industry is increasing every year. 30-35 thousand people work in the elevator sector, which is one of the sub-branches of this sector. Therefore, occupational accidents in this sector increase in parallel with the number of employees. In this study, occupational accidents that occur during installation and maintenance in the elevator sector, which is in the very dangerous class, are examined within the framework of the regulation. In the study, 10 construction sites in the installation phase and 10 elevators in the maintenance building in Kars province were investigated. After the existing risks were determined, a risk analysis was conducted using the Fine Kinney risk analysis method. Using the obtained risk scores, the risks are ranked according to their importance and priority. Suggestions have been developed to solve the risks identified and evaluated as a result of the study. A risk assessment table has been created, which is expected to make a contribution to the sector.