Learning strategies of fourth grade students in a primary school in Kocaeli (Pandemic time)
Kocaeli'de bir ilkokulda öğrenim gören dördüncü sınıf öğrencilerinin dil öğrenme stratejileri (Pandemi dönemi)
- Tez No: 713606
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR SAVAŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: çevrimiçi eğitim, dil öğrenme stratejileri, ilkokul, küçük yaş grubu öğrencileri, language learning strategies, online education, primary school, young learners
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Coronavirüs 2019 pandemisinin dünya çapındaki krizi nedeniyle Türkiye 2020-2021 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde, üç aylık bir süre için okulların kapanmasına tanık oldu ve okulların kapanması acil uzaktan eğitim yoluyla telafi edildi. İlköğretim okullarında yüz yüze öğretim durdurulurken, derslerin işlenme biçimi geçici bir süre için çevrimiçi öğretime kaydırıldı. Bu çalışma, ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin yüz yüze öğretim sırasında ve üç aylık çevrimiçi öğretim sonrasında tercih ettikleri yabancı dil öğrenme stratejilerini incelemeyi ve karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Çalışma ayrıca öğrencilerin yaş, cinsiyet, destekleyici kurslar ve kardeş sayısı gibi demografik özelliklerine göre dil öğrenme stratejisi farklılıklarını incelemeyi amaçlamaktadır. İlkokul öğrencilerinin yabancı dil becerilerinin nasıl geliştirilebileceğine ilişkin fikir ve görüşleri de ele alınmaktadır. Bu araştırma, Kocaeli ilinde 2020-2021 eğitim öğretim yılında bir devlet ilköğretim okulunda öğrenim görmekte olan 110 dördüncü sınıf öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Bu araştırma açıklayıcı sıralı karma bir yöntem olarak tasarlanmıştır, bu nedenle nicel veriler bir envanter aracılığıyla toplanmış ve öğrencilerden nitel verilerin toplanması için yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Nicel veriler SPSS v.23 üzerinde parametrik olmayan testler ile nitel veriler içerik analizi ile analiz edilmiştir. Bu araştırma, dördüncü sınıf öğrencilerinin üç aylık çevrimiçi eğitimden önce ve sonra genel olarak dil öğrenme stratejilerini yüksek düzeyde kullandıklarını ortaya koymaktadır. Buna bağlı olarak yaş, cinsiyet, destekleyici kurslar ve kardeş sayısı gibi demografik özellikler incelenmiştir. Çalışma, çevrimiçi eğitim öncesi ve sonrasında farklı demografik öğrenci grupları arasında bazı önemli farklılıklar ortaya koymaktadır. Son olarak öğrencilerin görüşleri, talepleri ve demografik engeller sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In Turkey, the second semester of the academic year of 2020-2021, due to the worldwide crisis of the Coronavirus disease 2019 pandemic, witnessed a closure of schools for a period of three months and this school-closure was compensated through emergency remote teaching. In primary schools while the mode of face-to-face teaching was brought to a halt, the deliverance of lessons temporarily shifted to online teaching. Based on this situation, the present study aims to investigate and compare the foreign language learning strategies preferred by fourth grade primary school students during face-to-face teaching and after the three months of online teaching. The study also aims to examine language learning strategy differences according to students' demographical features such as age, gender, supportive courses and number of siblings. The primary school students' opinions and views on how to improve their foreign language skills are also addressed. The present study was carried out with 110 fourth grade students who were registered at a state primary school during the 2020-2021 academic year in Kocaeli, Turkey. This study was designed as an explanatory sequential mixed method, hence, quantitative data was gathered via an inventory, and semi-structured interviews were performed to collect qualitative data from the students. The quantitative data were analysed by non-parametric tests on SPSS v.23, and the qualitative data were analysed by content analysis. The present research put forth that fourth grade students have high level use of language learning strategies in general, both before and after the emergency remote teaching which was three months of online education. The study also presents various significant differences between the changing demographical groups of students. Finally, the students' opinions, their demands and demographical hindrances are explained.