İş sağlığı ve güvenliği kavramı ve öneminin lise ve altı düzeyindeki öğrencilerde değerlendirilmesi
Assessment of the concept and importance of workplace safety and HEALTH in HIGH school and lower level students
  1. Tez No: 714164
  2. Yazar: RAMAZAN YENER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH TUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Education and Training, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İSG kavramı, İSG bilinci, eğitim kurumları, OHS concept, OHS awareness, educational institutions
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
İSG konusu son yıllarda geçmiş yıllara göre daha fazla önem kazanan bir bilim dalı olmuştur. Her geçen gün iş sağlığı ve güvenliği konusunda yeni çalışmaların ortaya çıkması ülkemizde ve dünyada istenilen düzeye halen ulaşılmadığını göstermektedir. Bu araştırma; Bingöl ilinde yer alan 3 farklı eğitim kurumunun İSG kavramını ve bilincini ölçmek amacıyla yürütülmüştür. Yapılan çalışma; Atatürk İlkokulu, TOBB Cevdet Yılmaz Ortaokulu ve TBMM Bingöl Fen Lisesi kurumlarında uygulanmıştır. Çalışmada demografik özelliklerinden dolayı İSG anlamında farklılıkların olup olmadığı test edilmiş ve yapılan analizlerde betimleyici istatistikler ve frekans tabloları verilmiştir. Gözlenen ve beklenen değerler 3*3'lük çapraz tablolar halinde sunulmuştur. Eğitim kurumlarına yapılan anket çalışması sonucunda; soruların kendi arasında bağlantılı olup olmadığı test edilmesi amacıyla beklenen değerler ile gözlenen değerler arasındaki farkın anlamlılığı Ki Kare analizi ile test edilmiştir. Ki kare analiz varsayımları doğrultusunda; 5'ten küçük beklenen frekans gözelerinin sayısı tüm gözelerin %20'sinden küçük olduğu durumlarda Pearson ki kare test istatistiğinin p değerine göre, 5'ten küçük beklenen frekans içeren gözelerin sayısı tüm gözelerin %20'sinden büyük olduğu durumlarda ise Fisher Exact test istatistiğinin p değerine göre hipotezleri sınanmıştır. Araştırmanın yapılmış olduğu eğitim kurumlarında İSG anlamında geliştirilmeye açık olduğu birçok noktaya saptanmıştır. Eğitim kurumlarında müfredat gereği İSG kavramının az olması sebebiyle öğrencilerin bu konuya yabancı kalmaları kaçınılmazdır. Bu sebepten dolayı İSG kavramının küçük yaşlardan itibaren aktarılması İSG açısından daha bilinçli bireylerin yetişmesine sebep olması öngörülmektedir. Açık olan noktaların geliştirilmesi ve iyileştirilmesi ileri yıllarda bireylerin İSG anlamında farklılığını da ortaya koyacaktır. Araştırma ile literatüre katkıda bulunulmuş olup benzer çalışmaların tekrarlanması faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
OHS has become a science discipline that has gotten more attention in recent years than in earlier years. Every day, new research on occupational health and safety emerge, demonstrating that we have not yet reached the target level in our country and around the world. The purpose of this study was to assess the OHS concept and knowledge of three distinct educational institutions in the province of Bingöl. The study was conducted in the educational institutions of Atatürk Elementary School, TOBB Cevdet Yılmaz Middle School, and TBMM Bingöl Science High School. The researchers wanted to see if there were any changes in the meaning of OHS based on demographic factors, therefore they used descriptive statistics and frequency tables in their analyses. In 3*3 cross-tables, the observed and anticipated values are shown. As a result of the survey done by Dec educational institutions, the significance of the discrepancy between the expected and observed values was assessed using Dec Chi-Square analysis to see if the questions were related.Chi-square analysis in accordance with the assumptions; the number of cells all cells the expected frequency less than 5% 20 small, Pearson's chi-square test statistic, p value, according to the expected frequency less than 5 of all cells that contains the number of cells is greater than 20% in cases where we have tested the hypothesis according to Fisher's exact p value of the test statistics. It was discovered that there are numerous areas in which the research may be improved in terms of OHS in the educational institutions where it was done.Because the notion of OHS is limited in educational institutions according to the curriculum, it is unavoidable that students would remain unfamiliar with it.As a result, it is expected that transferring the concept of OHS to children at a young age will result in the education of more OHSconscious persons.In the following years, the evolution and enhancement of the open spots will disclose individual differences in terms of OHS. The study has been published, and it will be valuable to conduct similar research in the future.