Rıfat Necdet Evrimer'in hayatı, sanatı ve eserleri üzerinde bir inceleme
A study on Rıfat Necdet Evrimer's life, art and works
  1. Tez No: 714802
  2. Yazar: EDA OKUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATEM TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Rıfat Necdet Evrimer, Cumhuriyet aydını, Biyografi, Şair, Rıfat Necdet Evrimer, Republican İntellectual, Biography, Poet
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Çocukluğu, Millȋ Edebiyat Dönemi'ne denk gelen şair gençliği de ülkenin siyasi, ekonomik ve kültürel anlamda köklü değişikliklere sahne olduğu Cumhuriyet dönemine rastlamaktadır. Rıfat Necdet Evrimer, ulusların gelişiminde aklın ve bilimin esas alınmasının gereğine inanan; Atatürk inkılâpları ve bu inkılâpların halk tarafından benimsenmesi noktasında üzerinde sorumluluk hisseden bir Cumhuriyet aydınıdır. Evrimer; Bursa, Giresun, Trabzon, Sivas ve Hatay'a kadar ülkenin kuzeyinden güneyine birçok şehrinde farklı görevlerde bulunmuştur. Evrimer'in eserlerinde eğitimci kimliği ile Atatürk ve yurt sevgisi birleşmiştir. Rıfat Necdet Evrimer'in şiir, biyografi, aforizma, derleme, deneme, sohbet ve makale gibi birçok farklı türde eser verdiği görülmektedir. Dergicilik faaliyetlerinden de uzak durmayan Evrimer'in, Hisar, Aksu, Varlık, Hareket, İnan gibi birçok dergide nazım ve nesirleri yayımlanmıştır. Bu çalışma, Rıfat Necdet Evrimer'in hayatı, sanatı ve eserleri üzerinde bir incelemeyi kapsamaktadır. Evrimer'in sanat anlayışı; şairliği, şiire bakışı, dil ve üslup bağlamında ele alınırken, şiirleri de muhtevalarına göre tasnif edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The youth of the poet, whose childhood coincided with the period of National literature, also coincides with the Republican period, when the country has witnessed radical changes in political, economic, and cultural terms. Furthermore, Rıfat Necdet Evrimer is one of the Republic famous person who feels responsible for Atatürk's reforms based on reason and science and their adoption by the public. Evrimer held different positions in many cities from the north to the south of the country, until Bursa, Giresun, Trabzon, Sivas, and Hatay. In Evrimer's creations, his identity as an educator combined with the love of Atatürk and own country. It can be clearly seen that Rıfat Necdet Evrimer exhibited many different types of works such as poetry, biography, aphorism, compilation, essay, conversation, and article. He never left journalism activities and moreover, the articles of him published an array of magazines namely, Hisar, Aksu, Varlık, Hareket, İnan and so on. This study includes an examination of the life, art, and works of Rıfat Necdet Evrimer. Evrimer's understanding of art; his poetry, his view of poetry, language, and style were discussed, whilst his poems have been classified based on contents.