Preterm prematür membran rüptürü olgularında nötrofil/lenfosit ve trombosit/lenfosit oranlarının değerlendirilmesi
Evaluation of neutrophil/lymphocyte and thrombocyte/lymphocyte ratios in cases of preterm premature rupture of membranes
  1. Tez No: 715673
  2. Yazar: YAĞMUR ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VELİ MİHMANLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Preterm prematür membran rüptürü, nötrofil/lenfosit oranı, platelet/lenfosit oranı, Preterm premature rupture of fetal membranes, neutrophl/lymphocyte ratio, platelet/lymphocyte ratio
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Preterm prematür membran rüptürü tanı ve takibinde günlük pratik bir yöntem bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı preterm prematür membran rüptürü ile nötrofil/lenfosit (NLR) ve platelet/lenfosit (PLR) oranları arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Preterm prematür membran rüptürü tanısı alan 24-34 gebelik haftaları arasında olan 80 kadın çalışmaya dahil edildi. Aynı gebelik haftaları arasında membran rüptürü olmayan 83 kadın kontrol grubunu oluşturdu. Çalışmaya katılan kadınlara ait bilgiler retrospektif olarak hastane kayıtlarından elde edildi. Bulgular: PPROM olan grupta ortalama maternal yaş 27,43±6,71(ort±ss), kontrol grubunda ise 27,99±5,79 olarak hesaplandı. İki grup arasında gravida ve parite değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmedi. Çalışma grubunda ortalama gebelik haftası 30,91±2,5(ort±ss) olarak hesaplandı. PPROM olan grubun NLR ortalaması 30,96±2,55(ort±ss), kontrol grubunda ise 30,91±2,43(ort±ss) olarak hesaplandı ve istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu (p=0,029). PPROM olan grubun PLR ortalaması 148,06±72,18(ort±ss), kontrol grubunun 126,74±45,85(ort±ss) olarak hesaplandı. Bu değerler istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu (p=0,026). Sonuç: NLR ve PLR oranları PPROM grubunda sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha yüksekti. PPROM grubunda sezaryen oranı anlamlı derecede yüksek bulundu. PPROM olan grupta yenidoğan 1. ve 5. dakika Apgar skorunun daha düşük olduğu saptandı. Günümüzde yaygın olarak kullanılan C- reaktif protein (CRP) değerinde iki grup arasında farklılık gözlenmedi.
Özet (Çeviri)
Aim: There is no daily practical method for the diagnosis and follow-up of preterm premature rupture of membranes. The aim of this study is to investigate the relationship between preterm premature rupture of membranes and neutrophil/lymphocyte (NLR) and platelet/lymphocyte (PLR) ratios. Material and Method: Eighty women with a diagnosis of preterm premature rupture of membranes between 24-34 weeks of gestation were included in the study. Eighty three women without membrane rupture between the same gestational weeks constituted the control group. Information about the women participating in the study was obtained retrospectively from hospital records. Results: Mean maternal age was 27.43±6.71 (mean±sd) in the PPROM group, and 27.99±5.79 in the control group. No statistically significant difference was observed between the two groups in terms of gravida and parity values. The mean week of gestation in the study group was calculated as 30.91±2.5 (mean±sd). While the mean NLR of the PPROM group was 30.96±2.55 (mean±sd), it was calculated as 30.91±2.43 (mean±sd) in the control group and was found to be statistically significantly higher (p=0.029). The mean PLR of the PPROM group was calculated as 148.06±72.18 (mean±sd) and 126.74±45.85 (mean±sd) in the control group. These values were found to be statistically significantly higher (p=0.026). Conclusion: The neutrophil/lymphocyte and platelet/lymphocyte ratios were significantly higher in the PPROM group than in the healthy control group. Cesarean section rate was found to be significantly higher in the PPROM group. It was found that the newborn 1st and 5th minute Apgar scores were lower in the PPROM group. No difference was observed between the two groups in the CRP value, which is widely used today.