The effect of cognitive factors on decision-making behavior with the moderating role of cryptocurrency investment
Bilişsel faktörlerin karar alma davranışı üzerindeki etkisi ve kripto para yatırımının düzenleyici rolü
- Tez No: 955628
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL ERTUĞRUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Bilişsel faktörler, kripto varlık yatırımı, yatırımcı davranışları, cognitive actors, crypto asset investment, investor behaviour
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Finans Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ekonomi ve Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu tez çalışmasının temel amacı, bilişsel faktörlerin yatırımcı kararlarını ve davranışlarını etkileyip etkilemediği ve etki düzeylerinin incelenmesidir. Bilişsel faktörler ise yapılan literatür taraması sonucunda temsiliyet yanlılığı, sürü yanlılığı, çapa ve kullanılabilirlik yanlılığı şeklinde belirlenmiştir. Tez çalışmasının literatür bölümünde bilişsel önyargılar, bu konuda daha önce yapılan çalışmalar ve kripto varlıklara yer verilmiştir. Metodoloji bölümünde, bahsi geçen bağımlı ve bağımsız değişkenler tanımlanmıştır. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak anket kullanılmış ve online bir şekilde verilere ulaşılmıştır. Çalışmanın örneklemini Libya'daki kripto para yatırıcımları oluşturmuştur. Araştırmada verilerin analiz edilmesi amacıyla SPSS programı kullanılmıştır. Analiz yöntemi olarak faktör analiz yöntemi yapılmıştır. Verilerin faktör analizine uygunluğunun ardından boyutlar belirlenmiştir. Bağımlı ve bağımsız değişkenler şeklinde oluşturulan boyutların arasındaki ilişkinin tespit edilmesi amacıyla Regresyon Analiz yöntemi uygulanmış ve yöntemin tüm varsayımları test edilerek ilişkiler değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre Libya'da kripto varlık yatırımlarında yatırımcıların aldıkları kararların temsiliyet yanlılığı, sürü yanlılığı, çapa ve kullanılabilirlik yanlılığı gibi bilişsel faktörlerden etkilendiği ve tüm bilişsel faktörler ile istatistiksel olarak anlamlı ve yüksek bir ilişkilerinin olduğu sonucuna varılmıştır. Özetle, bu tez çalışması Libya'da üst düzey yöneticilerin kripto varlık yatırımlarında duygusal ve bilişsel faktörlerden önemli düzeyde etkilendikleri, yatırım kararlarını rasyonellikten uzak bir şekilde verdikleri gözlemlenmiştir. Bu araştırmada aynı zamanda, üst düzey yöneticilerin dahi finansal okuryazarlık düzeylerinin arttırılması ile daha rasyonel kararlar verilebilecekleri şeklinde öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main objective of this thesis is to examine whether cognitive factors affect investor decisions and behaviours and their impact levels. As a result of the literature review, cognitive factors are identified as representativeness bias, herd bias, anchor bias, and availability bias. In the literature section of the thesis, cognitive biases, previous studies on this subject, and crypto assets are included. In the methodology section, the aforementioned dependent and independent variables are defined. In the research, a questionnaire was used as a data collection method, and the data were accessed online. The sample of the study consisted of cryptocurrency ınvestors ın Lıbya. SPSS software was used to analyse the data in the study. The factor analysis method was used as the analysis method. Following the suitability of the data for factor analysis, the dimensions were determined. The regression analysis method was applied to determine the relationship between the dimensions formed as dependent and independent variables, and the relationships were evaluated by testing all assumptions of the method. According to the results obtained, it was concluded that the decisions made by investors in crypto asset investments in Libya are affected by cognitive factors such as representativeness bias, herd bias, anchor and availability bias, and that there is a statistically significant and high relationship with all cognitive factors. In summary, this thesis study shows that the financial investors in Libya are significantly affected by emotional and cognitive factors in cryptoasset investments and make investment decisions in a non-rational manner. At the same time, this research also suggests that even cryptocurrency ınvestors can make more rational decisions by increasing their financial literacy levels.