Lojistik regresyon analizi ve loglineer analizin teorik olarak irdelenmesi ve ailenin her türlü durumunun lise son sınıf öğrencilerinin (Kozan/Adana) üniversite giriş sınavı başarısı üzerine bir araştırma
A theoretical investigation of logistics regression analysis and loglineer analysis and a research on the success of the last grade students (Kozan/Adana) in the university entrance examination of every situation of the family
  1. Tez No: 717776
  2. Yazar: EMRAH TÜRKSEVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İstatistik, İşletme, Education and Training, Statistics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, başarı, log lineer analiz, lojistik regresyon analizi, odds, Training, success, log linear analysis, log regression analysis, Odds
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmada lojistik regresyon analizi (LRA) ve log lineer analiz (LLA) irdelenmiş ve öğrencinin YKS başarısını etkileyen faktörler LRA ve LLA ile incelenmiştir. Araştırmadaki veri seti, anket yapılarak toplanan bilgilerden oluşturulmuştur. Bu kapsamda 2020-2021 öğretim yılında, Kozan ilçe merkezindeki 304 ortaöğretim 12. Sınıf öğrencisine anket formu uygulanmıştır. Yapılan (ki kare) ꭓ2 analizleri sonucunda elde edilen bulgulara göre, YKS sınavında başarıyı; okul türünün, lisedeki eğitim türünün, okul dışında derslerine yönelik destek alma durumunun, evde kaygı verici ve huzursuz bir ortam varlığının, aile bireylerinin hayatta olup olmamasının ve ailesi ile iyi iletişim kurabilmenin eğitim başarısı ile ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Başarı ile ilişkili verilere uygulanan LLA sonucunda elde edilen modele göre, aile bireylerinden en az birinin hayatta olmama durumu ile evde kaygı verici ve huzursuz bir ortam varlığının sınavda başarıyı düşürdüğü belirlenmiştir. LRA sonucunda elde edilen modele göre ise, ara sıra ailesi ile iyi iletişim kuranların hiçbir zaman iyi iletişim kuramadığını düşünenlere göre daha çok başarı oranını etkilediği, evde kaygı verici ve huzursuz bir ortamın varlığı ara sıra olanların hiçbir zaman olmayanlara göre başarı oranını daha çok etkilediği, aile bireylerinin en az birinin olmaması ikisi de olanlara göre başarı oranını daha çok etkilediği belirlenmiştir. Yapılan analizler birbirini doğrular niteliktedir.
Özet (Çeviri)
In this study, log regression analysis (LRA) and log linear analysis (LLA) were examined and the factors affecting the student's YKS success were examined with LRA and LLA. The data set in the research was created from the information collected by surveying. In this context, in the 2020-2021 academic year, 304 secondary schools in Kozan district center will be held in the 12th year. The questionnaire was applied to the student. According to the findings obtained as a result of the ꭓ2 analyses made (which square), success in the YKS exam; it has been determined that the type of school, the type of education in high school, the state of support for their lessons outside of school, the presence of an alarming and restless environment at home, the survival of family members and the ability to communicate well with their family are related to educational success. According to the LLA model applied to the data associated with success, it was determined that the presence of an alarming and restless environment at home with the inability of at least one of the family members to be alive reduced the success of the exam. According to the model obtained because of the LRA, it was determined that those who communicated well with their family occasionally affected the success rate more than those who thought they never communicated well, the presence of a worrying and restless environment at home affected the success rate more than those who never had one, and the absence of at least one of the family members affected the success rate more than those who did not. The analyses are confirmed by each other.