Paylaşılan liderlik ile okul akademik iyimserlik ilişkisi
The relationship between shared leadership and academic optimism of schools
  1. Tez No: 717789
  2. Yazar: EMİNE COŞKUN YURTYAPAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SUZAN CANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Paylaşılan liderlik, Akademik iyimserlik, Leadership, Shared leadership, Academic optimism
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetçiliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu araştırmada öğretmenlerin algılarına göre paylaşılan liderlik ile okul akademik iyimserlik ilişkisini belirlemek amaçlanmıştır. Araştımada betimsel, nedensel karşılaştırmalı ve ilişkisel model kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Niğde ili Merkez ilçede bulunan resmi ortaöğretim kurumlarında görev yapan ve basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen 285 öğretmen oluşturmuştur. Araştırmada veriler“Kişisel Bilgi Formu”,“Okul Örgütlerinde Paylaşılan Liderlik Ölçeği”ve“Okul Akademik İyimserlik Ölçeği”ile toplanmıştır. Araştırmada öğretmenlerin okullardaki paylaşılan liderlik ve akademik iyimserlik algılarının orta düzeyin üstünde olduğu görülmüştür. Araştırmada cinsiyet, öğrenim düzeyi, branş ve mesleki kıdem değişkenlerine göre toplam paylaşılan liderlik algılarında anlamlı bir farklılık olmadığı; okul türü değişkeni açısından anlamlı bir farklılık bulunduğu görülmüştür. Branş ve okul türü değişkenleri açısından paylaşılan liderliğin alt boyutlarında anlamlı farklılıkların olduğu belirlenmiştir. Öğretmenlerin toplam akademik iyimserlik algılarında cinsiyet, öğrenim düzeyi, mesleki kıdem ve branş değişkenleri açısından anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür. Okul türü değişkeni açısından hem toplam akademik iyimserlik hem de alt boyutlarda anlamlı farklılıkların olduğu belirlenmiştir. Öğretmenlerin paylaşılan liderlik algıları ile akademik iyimserlik algıları arasında orta düzeyde pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Öğretmenlerin paylaşılan liderlik algıları akademik iyimserlik algılarını anlamlı olarak yordamıştır. Öğretmenlerin paylaşılan liderlik algıları akademik iyimserlik algılarına yönelik varyansın yaklaşık %23'ünü açıklamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine relationship between shared leadership and school academic optimism according to teachers' perceptions. This research is a descriptive, causal-comparative and correlational research. The sample of the study consisted of 285 teachers who are selected by simple random sampling method and working in public secondary education institutions in the central district of Niğde province in the academic year of 2020-2021. In the study, data were collected with the“Personal Information Form”,“Shared Leadership Scale in School Organizations”and“School Academic Optimism Scale”. In the study, it was seen that teachers' perceptions of shared leadership and academic optimism in schools were above the medium level. In the study, there was no significant difference in the total shared leadership perceptions in the variables of gender, education level, branch and professional seniority; however, it was observed that there was a significant difference in terms of school type variable. It was determined that there are significant differences in the sub-dimensions of shared leadership in terms of branch and school type variables. It was observed that there was no significant difference in the total academic optimism perceptions of the teachers in terms of gender, education level, professional seniority and branch variables. It was determined that there were significant differences in both total academic optimism and sub-dimensions in terms of school type variable. A moderately positive and significant relationship was found between teachers' perceptions of shared leadership and academic optimism. Teachers' shared leadership perceptions significantly predicted their academic optimism perceptions. Teachers' shared leadership perceptions explain approximately 23% of the variance in their perceptions of academic optimism.