Üniversite öğrencilerinin yaşam boyu öğrenme eğilimleri (Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi örneği)
Lifelong learning trends of university students (The case of Kırsehir Ahi Evran University)
  1. Tez No: 718506
  2. Yazar: MAHMUT UÇTU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SADIK YÜKSEL SIVACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenmeyi Düzenleme, Üniversite öğrencileri, Yaşam Boyu Öğrenme, Lifelong Learning, University Students, Learning Organization
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmada Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi'nde öğrenim gören öğrencilerin yaşam boyu öğrenme eğilimleri incelenmiş, bu eğilimlerin cinsiyete, fakülteye, akademik ortalamaya, yaşa, sınıf düzeyine, anne ve baba eğitim durumuna, ikamet edilen yerleşim yerine, ikamet şekline, lisansüstü eğitim yapma isteğine, devlet kurumlarında çalışma isteğine, üniversite yaşam kalitesi algısına, bölüm/fakülte/üniversite/şehir memnuniyetine göre farklılaşıp farklılaşmadığı araştırılmıştır. Araştırmanın evrenini Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi bünyesinde öğrenim gören son sınıf öğrencileri; örneklemini ise rastgele örnekleme yöntemi ile seçilen 400 öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama sürecinde Diker-Coşkun ve Demirel (2012) tarafından geliştirilen, dört faktörden oluşan ve .89 güvenirliğe sahip olan 27 maddelik 6'lı Likert tipli“Üniversite öğrencilerinin yaşam boyu öğrenme eğilimleri”ölçeği kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde ise araştırma problemlerinin özelliklerine göre betimsel istatistiklerden (aritmetik ortalama, standart sapma), t testinden ve tek yönlü varyans analizinden (ANOVA) yararlanılmıştır. Yapılan analiz sonuçlarına göre, öğrencilerin yaşam boyu öğrenme eğilimlerinin orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Ölçeğin alt boyutları için çeşitli değişkenler açısından farklılaşmanın olduğu görülse de, ölçeğin toplam puanı üzerinden, öğrencilerin yaşam boyu öğrenme eğilimlerinin cinsiyete, akademik ortalamaya, anne/baba eğitim durumuna, ikamet edilen yerleşim yerine, ikamet şekline, lisansüstü eğitim yapma isteğine, devlet kurumlarında çalışma isteğine, üniversite yaşam kalitesi algısına, bölüm/fakülte/üniversite/şehir memnuniyetine göre farklılaşmadığı görülmüştür. Diğer taraftan ise öğrencilerin yaşam boyu öğrenme eğilimlerinin yaşa, fakülteye ve sınıf düzeyine göre istatistiksel açıdan farklılaştığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the lifelong learning tendencies of the students studying at Kırşehir Ahi Evran University were examined, and these tendencies were related to gender, faculty, academic average, age, grade level, education status of parents, place of residence, type of residence, desire to do postgraduate education, It was investigated whether it differs according to the desire to work in state institutions, the perception of university life quality, and the satisfaction of the department / faculty / university / city. The universe of the research is the senior students studying at Kırşehir Ahi Evran University; The sample consists of 400 students selected by random sampling method. During the data collection process, a 27-item 6-point Likert-type“University students' lifelong learning tendencies”scale, developed by Diker-Coşkun and Demirel (2012), consisting of four factors and having a reliability of .89, was used. In the analysis of the data, descriptive statistics (arithmetic mean, standard deviation), t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were used according to the characteristics of the research problems. According to the results of the analysis, it was determined that the lifelong learning tendencies of the students were at a moderate level. Although it is seen that there is a differentiation in terms of various variables for the sub-dimensions of the scale, the lifelong learning tendencies of the students are related to gender, academic average, educational status of the parents, place of residence, type of residence, desire to do graduate education, and desire to work in government institutions. It was observed that the university did not differ according to the perception of quality of life, department/faculty/university/city satisfaction. On the other hand, it was determined that the lifelong learning tendencies of the students differed statistically according to age, faculty and grade level.