Sistemik lupus eritematozus hastalarında ağız sağlığı ve ağız sağlığını korumak için kullandıkları tamamlayıcı-bütünleşik uygulamalar
The complementary-integrated use to protect oral healthand oral HEALTH in patients with systemic lupus
  1. Tez No: 719310
  2. Yazar: DİLARA YETKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZAN KILIÇ AKÇA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, İç Hastalıkları, Nursing, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Sistemik lupus eritematozus, Ağız sağlığı, Ağız lezyonları, Hemşirelik, Tamamlayıcı-bütünleşik uygulamalar, Systemic lupus erythematosus, Oral health, Oral lesions, Nursing, Complementary-integrated applications
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İZMİR BAKIRÇAY ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Giriş: Sistemik lupus eritematozus birçok organ veya sistemi tutabilen özellikle mukoza tutulumuyla birlikte hastaların ağız sağlığını bozan önemli bir otoimmun hastalıktır. Amaç: Bu araştırma, Sistemik lupus eritematozuslu hastaların ağız sağlığına ilişkin yaşadığı sorunların saptanması ve kullandığı tamamlayıcı ve bütünleşik uygulamaların belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Veriler 168 kişilik örneklem grubunda, tanımlayıcı hasta bilgi formu ve Ağız Sağlığı Değerlendirme Rehberi kullanılarak online anket şeklinde toplanmıştır. Veriler SPSS 16,0 programında analiz edilmiştir. Bulgular: Sistemik Lupus Eritematozuslu hastalarının %81,5'inde oral mukozal lezyon olduğu ve ağız sağlığı değerlendirme rehberi puan ortalamasının 12,35±3,03 (8-22) saptanmıştır. Hastaların %52,4'ünün ağız sağlığını korumak ve sürdürmek için sırasıyla; karanfil çiğnemek (%22,7), sirkeli su ile gargara yapmak (%19,3), karbonatlı su ile gargara yapmak (%17,0) ve karadut suyu içmek (%16) gibi tamamlayıcı ve bütünleşik uygulamalar kullandıkları belirlenmiştir. Sonuç: Sistemik Lupus Eritematozuslu hastalarının üçte birinden fazlasında oral mukozal lezyonların olduğu ve ağız sağlığı değerlendirme rehberine göre oral mukoz membran bozulma riski taşıdığı bulunmuştur. Hastaların yarıdan fazlasınında ağız sağlığını korumak ve sürdürmek için tamamlayıcı-bütünleşik uygulamaları kullandıkları görülmüştür. Hastaların ağız sağlığını sürdürebilmeleri için ağız sağlığının önemi, değerlendirilmesi ve kullanabilecekleri tamamlayıcı-bütünleşik uygulamalar hakkında hemşireler tarafından eğitim verilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Systemic Lupus Erythematous is a serious autoimmune disease that can involve various organs or systems and deranges the oral health of patients with mucosa involvement. Objective: This study is conducted to identify the oral health-related problems of Systemic Lupus Erythematous patients and to determine the complementary and integrated applications adopted by these patients. Method: The data is collected with a phone interview and online survey from a sample group with 168 individuals by using a descriptive patient information form and oral health assessment scale. The data is analyzed on SPSS 16.0 program. Results: It is determined that 81,5% of Systemic Lupus Erythematous patients had an oral mucosal lesion and the oral health assessment guide score average is found as 12,35±3,03. 52,4% of the patients expressed that they have used chewing clover (22,7%), using vinegar water as a mouth wash (19,3%), using carbonated water as a mouth wash (17,0%) and using black mulberry water (16,0%) as complementary and integrated applications respectively to protect and maintain oral health. Conclusion: More than one-third of the Systemic Lupus Erythematous patients had oral mucosal lesions and oral mucosal denegation risk according to the oral health assessment guide. It is seen that more than half of the patients used complementaryintegrated applications to protect and maintain oral health. Training provided by nurses about the importance of oral health, assessment and complementary-integrated application options can be recommended for the patients to maintain their oral health. vi