Üniversite öğrencilerinin kişilik özellikleri ve akademik erteleme davranışları ile sosyal medya bağımlılığı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between university students' personality traits and academic procrastination behaviors and social media addiction
- Tez No: 722662
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLIHAN ERMAN ASLANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya Bağımlılığı, Akademik Erteleme, Kişilik Özellikleri, Social Media Addiction, Academic Procrastination, Personality Traits
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin kişilik özellikleri ve akademik erteleme davranışları ile sosyal medya bağımlılığı arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Bu araştırma, ilişkisel tarama modeli ile yapılmıştır. Araştırma,farklı üniversitelerin Eğitim Fakültelerinde öğrenim görmekte olan 596 öğrencinin katılımı ile gerçekleşmiştir. Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği, Beş Faktör Kişilik Ölçeği ve Akademik Erteleme Ölçeği kullanılarak veriler toplanmıştır. Öğrencilerin sosyal medya bağımlılığı, akademik erteleme davranışları ve kişilik özelliklerinin cinsiyet, sınıf, yaş ve bölüme göre anlamlı bir fark gösterip göstermediği incelenirken t-testi, ANOVA ve MANOVA analizleri kullanılmıştır. Üniversite öğrencilerinin akademik erteleme davranışları ve kişilik özelliklerinin sosyal medya bağımlılığını ne derece yordadığını belirlemek için ise çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, sosyal medya bağımlılığının cinsiyet, sınıf, yaş ve bölüme göre farklılık göstermediği bulunmuştur. İlaveten, akademik erteleme davranışlarının sınıf ve yaşa göre anlamlı fark gösterdiğine ulaşılırken, cinsiyet ve bölüme göre farklılık göstermediği bulunmuştur. Bunlara ek olarak, kişilik özelliklerinin cinsiyete göre nevrotiklik alt boyutunda ve sınıfa göre anlamlı fark gösterdiğine ulaşılırken, yaş ve bölüme göre farklılık göstermediği bulunmuştur. Ayrıca, akademik erteleme davranışının sosyal medya bağımlılığını en güçlü yordayıcı olduğu gözlemlenmiş, nevrotiklik, uyumluluk ve sorumluluk kişilik özellikleri ise sosyal medya bağımlılığını negatif yönde yordamıştır.
Özet (Çeviri)
The research examines the relationship between the personality traits and academic procrastination behaviors of university students and social media addiction. This research was conducted with the relational screening model. The research was carried out with the participation of 596 students studying at the Education Faculties of different universities. Data were collected using the Social Media Addiction Scale, the Five Factor Personality Scale, and the Academic Procrastination Scale. The t-test, ANOVA and MANOVA analyzes were used to examine whether students' social media addiction, academic procrastination behaviors and personality traits showed a significant difference according to gender, class, age and department. Multiple linear regression analysis was used to determine to what extent university students' academic procrastination behaviors and personality traits predict social media addiction. It was found that social media addiction did not differ according to gender, class, age and department.In addition, it was achieved that academic procrastination behaviors showed a significant difference according to class and age, while it did not differ according to genderand department. Moreover, it was atteined that personality traits differed significantly according to gender, neuroticism sub-dimension and class, but did not differ according to age and department. In addition, it was observed that academic procrastination behavior was the strongest predictor of social media addiction, and neuroticism, agreeableness and responsibility personality traits predicted social media addiction negatively.