Erken dönem uyumsuz şemaların kişilerdeki kaygı düzeyi ve duygusal yeme davranışına olan etkisinin araştırılması
Investigation of the effects of early maladaptive schemas on anxiety level and emotional eating behavior on individuals
- Tez No: 722892
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM MESTÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: erken dönem uyumsuz şemalar, duygusal yeme, kaygı, early maladaptive schemas, anxiety, emotional eating Date: 03.01.2022
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmada, erken dönem uyumsuz şemaların kişilerdeki kaygı ve duygusal yeme davranışına olan etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini 18-35 yaş aralığında olan 365 kişi oluşturmaktadır. Yapılan araştırmada katılımcıların yaptıkları duygusal yeme davranış düzeyleri, kaygı düzeyleri ve erken dönem uyumsuz şemaları; Holland Yeme Davranışı Anketi, Beck Anksiyete Ölçeği ve Young Şema Ölçeği Kısa Formu-3 aracılığıyla değerlendirilmiştir. Çoklu regresyon analizi sonuçlarına göre, erken dönem uyumsuz şemaların duygusal yeme davranışını yordadığı fakat kaygı düzeyi ile anlamlı bir ilişkisi olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Kullanılan demografik değişkenlerin ayrı ayrı kaygı düzeyini ve duygusal yeme davranışını yordadığı tespit edilmiştir. Korelasyon analizi sonucuna bakıldığında, tüm değişkenler arasında anlamlı bir ilişkinin varlığı bulunmuş olup, literatür çerçevesinde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the effect of early maladaptive schemas on anxiety and emotional eating behaviour in individuals. Three hundred sixty-five participants between the ages of 18-35 took part in the research. Emotional eating behaviour levels, anxiety levels and early maladaptive schemas of the participants were assessed according to the Dutch Eating Behavior Questionnaire (DEBQ), Beck Anxiety Inventory (BAI) and The Young Schema Questionnaire Short Form 3 (YSQ-S3). According to the results of multiple regression analysis, it was concluded that early maladaptive schemas predicted emotional eating behaviour but had no significant relationship with anxiety level. It was determined that the demographic variables used separately predicted the level of anxiety and emotional eating behaviour. Considering the result of the correlation analysis, a significant relationship between all variables was found. This relationship was evaluated within the framework of the literature.