Mehmet Ruhi Arel ve gündelik yaşam resimleri
Mehmet Ruhi Arel and daily life pictures
- Tez No: 724074
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKAY CANAN OKKALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Mehmet Ruhi Arel, 1914 Kuşağı, Gündelik Yaşam, Ressam, Mehmet Ruhi Arel, Generation of 1914, Everyday Life, Painter
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trabzon Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu tez çalışmasında Türk Resim Sanatında 1914 Kuşağı ressamlarından Mehmet Ruhi Arel'in sanat hayatı ve eserlerindeki gündelik yaşamdan alınan konuları gerçekçi bir üslupla yansıtmasına odaklanmaktadır. Çalışmada Mehmet Ruhi Arel'in sanatı ve eserleri detaylı şekilde analiz edilerek, Türk Sanatındaki yerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Yapılan araştırmada ressamın resimlerinin yanında yazdığı mektuplar, kartpostallar, taşbaskıları, mürekkep çalışmaları ile çok yönlülüğü de vurgulanmıştır. Eserlerinde tercih ettiği konular genellikle gündelik yaşamdan alınan konular, savaş-kahramanlık konuları ve peyzajlardır. Kendine ait bir teknik oluşturan Arel gündelik yaşam konularına ağırlık verir. Milli duyguları ve bağlılığını tablolarında yansıtırken figürlerle, nesnelerle, renklerle realist bir tavır sergiler. Elde edilen bulgulara göre; döneminde özgün tekniklerden faydalanır ve gündelik yaşamdan aldığı sahneleri gözlemleyerek betimler. Savaş- kahramanlık yapıtları ve gündelik yaşam tabloları belge niteliği taşır. Türk kadınını gündelik yaşam içerinde konu alır ve yaşamın gerçekleri ile figürleri tüm kusurlarıyla betimler. Diğer önemli özelliği ise eserlerinde geleneksel detaylara yer vermesidir. Ruhi Arel 20. yüzyılda gerçekleşen savaşlar, yenilik ve ayaklanmalar arasında sanatını sürdürmeye çalışmış, çalışmaların özgünlüğü yaşadığı döneminde yeterince fark edilmemiştir. Buna rağmen özellikle yöresel ve gündelik yaşam eserleriyle Türk resminde iz bırakan bir sanatçı olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, Mehmet Ruhi Arel, one of the 1914 Genreration painters in Turkish Painting, focuses on his artistic life and his works reflecting the subjects taken from daily life in a realistic style. In the study, Mehmet Ruhi Arel's art and works are analyzed in detail, and it is aimed to determine his place in Turkish Art. In the research, the artist's versatility is emphasized with the letters he wrote, postcards, lithographs, ink works, as well as the paintings he made. The subjects he prefers in his works are generally subjects taken from daily life, war-heroic subjects and landscapes. Arel, who created her own technique, focuses on daily life issues. He provides an infrastructure in Turkish art with his works. While refleting his national feelings and devotion in his paintings, he exhibits a realistic attitude with figures, objects and colors. He stays away from working imaginatively, analyzes every aspect of what he sees and puts it on the painting. According to the findings obtained; He makes use of original techniques in his period and describes the scenes he takes from daily life by observing. War-heroic works and daily life tables are documents. Arel, who deals with Turkish women in daily life and deals with the realities of life in detail, expresses the routine works of working women in a realistic way by taking scenes from the public. What makes Arel different from other painters is that he is a realist in his daily life works and paints the figures with all their flaws. Another important feature is that he includes traditional details in his works. While Ruhi Arel was trying to continue his art amid the wars, innovations and upheavals that took place in the 20th century, the innovations and reforms he wanted to be realized only took place after his death. When the originality of his works in Turkish painting came to the fore, Arel was not noticed enough at that time. Became an artist who left a mark in Turkish painting, especially with his works of local, folk and everday life.