İşyeri nezaketsizliğinin işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisini belirlemeye yönelik bir araştırma
A research to determine the effect of workplace incivility on turnover intention
  1. Tez No: 724436
  2. Yazar: AKRAM RASULZADA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEZİRE DERYA ERGUN ÖZLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş Arkadaşları Nezaketsizliği, İşten Ayrılma Niyeti, İşyeri Nezaketsizliği, Nezaketsizlik, Yönetici Nezaketsizliği, Employee Incivility, Incivility, Manager Incivility, Turnover Intention, Workplace Incivility
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışmada işyeri nezaketsizliği ile işten ayrılma niyeti kavramları üzerinde durularak işyeri nezaketsizliğinin işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisi hem yöneticiler hem de iş arkadaşları olmak üzere iki açıdan belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmada işyeri nezaketsizliği ve alt boyutlarının (düşmanca davranış, özel yaşama müdahale, dışlayıcı davranış ve dedikodu) işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırmanın örneklemi Kütahya ili merkez ve ilçelerinde bulunan seramik ve porselen imalatı sektöründe çalışan 293 kişiyi kapsamaktadır. Araştırmada verileri toplamak üzere anket yöntemi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde Açımlayıcı Faktör analizi, Güvenilirlik Testi, Regresyon ve Korelasyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda işyeri nezaketsizliğinin hem yöneticiler hem de iş arkadaşları olmak üzere her iki açıdan da işten ayrılma niyetini artırdığı ortaya çıkmıştır. Yöneticilerin çalışanlara karşı düşmanca davranışlar sergilemesi ve çalışanlar hakkında dedikodu yapmaları bu çalışanların işten ayrılma niyetini artırdığı, aynı zamanda çalışanların iş arkadaşlarının bu çalışanlar hakkında dedikodu yapması da bu kişilerin işten ayrılma niyetini artırdığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, by focusing on the concepts of workplace incivility and intention to leave, the effect of workplace incivility on intention to leave was tried to be determined from the perspective of managers and employees. This study examines the effect between workplace incivility and its sub-dimensions (Hostility, Privacy Invasion, Exclusionary Behavior, and Gossiping) and intention to leave by surveying 293 people working in the ceramic and porcelain manufacturing sector in Kütahya. This case study used a questionnaire method to collect the data. The analysis of the collected data was performed using the SPSS package program. To evaluate the data, the following analysis methods were used: Exploratory Factor analysis, Reliability Test, Regression, and Correlation Analysis. As a result of the research, it was revealed that the workplace incivility increases the intention to leave the job both for managers and employees. Particularly for employees, the intention to leave the job is getting increased in the cases of managers' hostile behavior towards them and gossiping about staff members. At the same time, it was determined that another factor which increases the employees' intention to leave the position is the gossips about them among their colleagues.