Ebeveynlik stilleri ve aile yaşam döngüsünün evlilik uyumu üzerindeki etkisi
The effect of parenting styles and family life cycle on marriage harmony
  1. Tez No: 724584
  2. Yazar: ELANUR DEMİRHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL HAKKI TOMAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ebeveynlik Stilleri, Aile Yaşam Döngüsü, Evlilik Uyumu, Parenting Styles, Family Life Circle, Marital Adjustment
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu araştırmanın amacı evli bireylerin ebeveynlik stilleri ve aile yaşam döngülerinin evlilik uyumları üzerindeki etkisini belirlemektir. Bu amaca yönelik olarak korelasyonel desende tasarlanan araştırma, ölçüt örnekleme tekniği ile belirlenen 400 (220 kadın ve 180 erkek) kişi üzerinde yapılmıştır. Araştırma örneklemine dahil edilme ölçütü olarak en az 1 yaşından büyük bir çocuğu ve devam eden bir evlilik ilişkisine sahip olma durumları belirlenmiştir. Araştırmanın verileri Kişisel Bilgi Formu, Çok Boyutlu Ebeveynlik Stillerini Değerlendirme Ölçeği ve Yenilenmiş Çift Uyum Ölçeği kullanılarak Google Forms üzerinden toplanmıştır. Toplanan veriler üzerinde ilk olarak kayıp veri, normallik varsayımları ve aykırı değer analizleri yapıldıktan sonra araştırmanın hipotezlerini test etmeye yönelik bağımsız t-testi, tek yönlü varyans analizi ve regresyon analizi uygulanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 21 paket programı kullanılmış ve elde edilen bulgular .05 güven düzeyinde yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda evli bireylerin olumlu ebeveynlik stillerini daha çok kullandıkları, evlilik uyum düzeylerinin ortalamanın üzerinde olduğu, annelerin olumlu ebeveynlik stillerini babalardan daha çok kullandıkları bulunmuştur. Daha çok çocuğa sahip olan ebeveynlerin olumlu ebeveynlik stillerinin daha az kullandıkları, olumsuz ebeveyn stilini ise daha çok kullandıkları bulunurken, evli bireylerin sahip oldukları çocuk sayısının evlilik ilişkilerini etkilemediği bulunmuştur. Evli bireylerin içinde bulundukları aile yaşam döngüsüne göre kullandıkları ebeveynlik stillerinin olumlu ebeveynlik stili alt boyutunda farklılık gösterdiği, evlilik uyum düzeylerinde ise farklılık göstermediği bulunmuştur. Ebeveynlik stilleri ve evlilik uyumu arasındaki ilişkide çocuk sayısının düzenleyici etkisinin hem olumlu hem de olumsuz stilde anlamlı olduğu, aynı ilişkide düzenleyici etkisi araştırılan aile yaşam döngüsünün düzenleyici etkisinin ise olmadığı bulunmuştur. Araştırmanın sonuçları ilgili alan yazın ve kuramsal bilgiler eşliğinde tartışılarak araştırmacılar, uygulayıcılara ve politikacılara önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the effects of married individuals' parenting styles and family life cycles on their marital adjustment. The research, which was designed in a correlational design for this purpose, was conducted on 400 (220 female and 180 male) individuals determined by criterion sampling technique. The criteria for inclusion in the research sample were to have a child older than 1 year old and to have an ongoing marital relationship. Data of the study were collected via Google Forms using Personal Information Form, Multidimensional Parenting Styles Evaluation Scale and Revised Dynasty Scale. After first performing missing data, normality assumptions and outlier analyzes on the collected data, independent t-test, one-way analysis of variance and regression analysis were applied to test the hypotheses of the research. SPSS 21 package program was used in the analysis of the data and the findings were interpreted at a confidence level of .05. As a result of the research, it was found that married individuals use positive parenting styles more, their marital adjustment levels are above the average, and mothers use positive parenting styles more than fathers. While it was found that the parents who have more children use less positive parenting styles and use negative parenting styles more, it has been found that the number of children married individuals do not affect their marital relations. It has been found that the parenting styles used by married individuals according to their family life cycle differ in the positive parenting style sub-dimension, but do not differ in their marital adjustment levels. It was found that the moderator effect of the number of children on the relationship between parenting styles and marital adjustment was significant in both positive and negative styles, while the moderator effect of the family life cycle, whose moderator effect was investigated in the same relationship, was not found. The results of the research were discussed in the light of the relevant literature and theoretical information, and suggestions were made to researchers, practitioners and politicians.