Fiber ile güçlendirilmiş kompozit rezinlerin fiziksel özelliklerinin ve bağlanma dayanımlarının değerlendirilmesi
Evaluation of physical properties and bond strength of fiber reinforced composite resins
- Tez No: 724954
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH ÖZNURHAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: everX Flow, cam fiber, yüzey pürüzlülüğü, bükülme dayanımı, mikrogerilim bağlanma dayanımı, everX Flow, glass fiber, surface roughness, flexural strength, microtensile bond strength
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Çalışmamızın amacı 4 farklı bulk fill kompozit rezinin fiziksel ve mekanik özelliklerinin in vitro koşullarda karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesidir. Çalışmamızda; fiber ile güçlendirilmiş akışkan kompozit (everX FlowTM) ve tepilebilir kompozit (everX PosteriorTM), fiber içermeyen akışkan kompozit (FiltekTM Bulk Fill Flowable Restorative) ve tepilebilir kompozit (FiltekTM One Bulk Fill Restorative) olmak üzere 4 farklı restoratif materyal kullanıldı. Çalışmamız yüzey pürüzlülüğü testi, bükülme dayanımı testi ve mikrogerilim bağlanma dayanımı testi olmak üzere 3 bölümde gerçekleştirildi. Yüzey pürüzlülüğü testi için plexiglass kalıplarda her bir restoratif materyalden 10 mm çapında ve 2 mm yüksekliğinde 10 adet örnek hazırlandı. Yüzey pürüzlülüğü mekanik profilometre cihazı ile ölçüldü ve her materyalden 2 örneğin yüzeyi Taramalı Elektron Mikroskobu ile incelendi. Bükülme dayanımı testi için metal kalıplarda her bir restoratif materyalden 25x2x2 mm olacak şekilde 10 adet örnek hazırlandı. Hazırlanan örnekler, 37 oC'de 24 sa boyunca distile su içerisinde bekletildi. Daha sonra örnekler, üniversal test cihazı kullanılarak 1mm/dk hızla üç nokta bükülme testine tabi tutuldu. Kırılma oluşturan kuvvet değerleri kaydedildi. Mikrogerilim bağlanma dayanımı testi için çalışmada kullanılan materyaller, üretici firmanın talimatları doğrultusunda 64 adet çekilmiş insan süt molar dişi dentinine uygulandı. Her bir dişten elde edilen yaklaşık 1x1mm2 genişliğinde ve 7-8 mm uzunluğundaki çubuk şeklindeki örnekler, üniversal test cihazında 0,5 mm/dk'lık hızda 100 N'luk gerilme kuvveti uygulanarak strese maruz bırakıldı. 4 farklı kompozit grubunun mikrogerilim bağlanma dayanım değerleri ölçüldü ve kopan örnekler, test aparatından alınarak yüzeyleri bir stereomikroskop ile x40 büyütmede incelenerek kopma tipleri belirlendi. Ayrıca gruplardaki kırıklara ait birer örnek Taramalı Elektron Mikroskobu görüntülemesi ile incelendi. Veriler tek yönlü varyans analizi ve Tukey testi ile istatistiksel olarak analiz edildi. Yüzey pürüzlülüğü ölçümleri sonucunda, en yüksek pürüzlülük değeri everX PosteriorTM'da, en düşük pürüzlülük değeri ise FiltekTM Bulk Fill Flowable Restorative'de elde edildi. Gruplara ilişkin yüzey pürüzlülük ortalamaları ikişerli olarak karşılaştırıldığında, everX PosteriorTM grubu ile FiltekTM One Bulk Fill Restorative ve FiltekTM Bulk Fill Flowable Restorative grupları arasındaki fark istatistiksel olarak önemli bulunurken (p0,05). Bükülme dayanımı testi sonucunda, en yüksek bükülme dayanımı değeri everX FlowTM'da, en düşük bükülme dayanımı değeri ise FiltekTM Bulk Fill Flowable Restorative'de elde edildi. Gruplara ilişkin değerler ikişerli olarak karşılaştırıldığında everX PosteriorTM grubu ile diğer gruplar arasındaki fark ve everX FlowTM grubu ile diğer gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak önemli bulunurken (p0,05). Mikrogerilim bağlanma dayanımı testi sonucunda en yüksek bağlanma dayanımı değeri everX FlowTM'da, en düşük bağlanma dayanımı değeri ise FiltekTM Bulk Fill Flowable Restorative'de elde edildi. Gruplara ilişkin değerler ikişerli olarak karşılaştırıldığında, everX PosteriorTM grubu ile FiltekTM Bulk Fill Flowable Restorative grubu arasındaki fark, everX FlowTM grubu ile FiltekTM One Bulk Fill Restorative ve FiltekTM Bulk Fill Flowable Restorative grupları arasındaki fark istatistiksel olarak önemli bulunurken (p0,05). İn vitro testlerin sonuçlarına göre fiber ile güçlendirilmiş kompozit rezinlerin bükülme ve mikrogerilim bağlanma dayanımı açısından değerlendirildiğinde posterior restorasyon materyali olarak kullanımları için uygun olduğu görülmüştür. Ancak bu kompozitlerin yüzey pürüzlülüğü daha fazla olduğundan final restorasyon olarak bitirilmemesi ve yüzeylerinin geleneksel bir kompozit rezinle örtülmesi gerekmektedir. Güncel fiber ile güçlendirilmiş kompozit rezinlerin uzun dönem başarılarının değerlendirilmesi için daha çok in vitro ve in vivo çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to compare the physical and mechanical properties of 4 different bulk fill composite resins in vitro. In our study; a fiber-reinforced flowable bulk fill composite (everX FlowTM) and a fiber-reinforced packable bulk fill composite (everX PosteriorTM), a flowable bulk fill composite (FiltekTM Bulk Fill Flowable Restorative) and a packable bulk fill composite (FiltekTM One Bulk Fill Restorative) 4 different restorative materials were used. Our study was carried out in 3 parts as surface roughness, flexural strength and microtensile bond strength test. For the surface roughness test, 10 samples of each restorative material with a diameter of 10 mm and a height of 2 mm were prepared in plexiglass molds. Surface roughness was measured with a mechanical profilometer device. In addition, the surface of 2 samples from each material was examined with Scanning Electron Microscopy. For the flexural strength test, 10 samples of 25x2x2 mm were prepared from each restorative material in metal molds. Prepared samples were kept in distilled water at 37 °C for 24 h. Then, the samples were subjected to a three-point bending test at 1mm/min using a universal testing device. The breaking force values were recorded. The materials used in the study for the microtensile bond strength test were applied to 64 extracted human primary molar dentin according to the manufacturer's instructions. Rod-shaped specimens approximately 1x1mm2 wide and 7-8 mm long obtained from each tooth were subjected to stress by applying a tensile force of 100 N at a speed of 0.5 mm/min in a universal testing device. Microtensile bond strength values of 4 different composite groups were measured. Afterwards, the broken samples were taken from the test apparatus and their surfaces were examined with a stereomicroscope at x40 magnification, and the fracture types were determined. In addition, one sample of fractures in each group was examined by Scanning Electron Microscopy imaging. The data were statistically analyzed with one-way analysis of variance and Tukey test. As a result of surface roughness measurements, the highest roughness value was obtained in everX PosteriorTM, while the lowest roughness value was obtained in FiltekTM Bulk Fill Flowable Restorative. When the surface roughness averages of the groups were compared in pairs, the difference between the everX PosteriorTM group and the FiltekTM One Bulk Fill Restorative and FiltekTM Bulk Fill Flowable Restorative groups was found to be statistically significant (p0.05). As a result of the flexural strength test, the highest flexural strength value was obtained in everX FlowTM, while the lowest flexural strength value was obtained in FiltekTM Bulk Fill Flowable Restorative. When the values of the groups were compared in pairs, the difference between the everX PosteriorTM group and the other groups and the difference between the everX FlowTM group and the other groups were found to be statistically significant (p0.05). As a result of the microtensile bond strength test, the highest bond strength value was obtained in everX FlowTM, and the lowest bond strength value was obtained in FiltekTM Bulk Fill Flowable Restorative. When the values of the groups were compared in pairs, the difference between the everX PosteriorTM group and the FiltekTM Bulk Fill Flowable Restorative group, and the difference between the everX FlowTM group and the FiltekTM One Bulk Fill Restorative and FiltekTM Bulk Fill Flowable Restorative groups were statistically significant (p0.05). According to the results of in vitro tests, fiber reinforced composite resins were found to be suitable for use as posterior restoration material when evaluated in terms of flexural and microtension bond strength. However, since these composites have higher surface roughness, they should not be finished as a final restoration and their surfaces should be covered with a conventional composite resin. More in vitro and in vivo studies are needed to evaluate the long-term success of current fiber reinforced composite resins.