Seçmen davranışlarını etkileyen faktörler: Siverek örneği
Factors affecting voter behaviors: The example of Siverek
  1. Tez No: 725811
  2. Yazar: MUSTAFA KAAN TÜYSÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN TUNCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Seçmen Davranışları, Genel Seçimler, Yerel Seçimler, Siverek, Voter behavior, General Elections, Local Elections, Siverek
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Temel anlamıyla halkın yönetimi olarak tanımlanan ve geniş anlamda toplumun hukuksal, ekonomik sosyal ve siyasal yapısını şekillendiren demokrasinin en temel gerekliliklerinden biri seçimlerdir. Temsili demokrasinin en önemli unsurları seçimler, siyasi partiler ve tabii ki seçmenlerdir. Gerek siyaset biliminde gerekse siyaset sosyolojisinde seçmen davranışlarına geniş yer verilmektedir. Çok boyutlu bir konu olan seçmen davranışlarını şekillendiren ve etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Geniş çerçevede siyasi, sosyolojik ve ekonomik olarak sınıflandırılan bu faktörler, seçmen davranış ve tercihlerini çeşitli yönlerden etkilemektedir. Bu çalışmada Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde 2018 Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimi ile 2019 Yerel Seçimlerinde seçim sonuçlarının seçmen davranışını etkileyen unsurlar üzerinden karşılaştırmalı analizi yapılacaktır. Bu iki seçimin sonuçları üzerinden seçmenin karar vermesinde, ele alınan siyasi, sosyolojik ve ekonomik faktörlerin Siverek seçmeninde nasıl gözlemlendiği ve seçimlere nasıl yansıdığı incelenecektir. Çalışmanın amacı, Siverek seçmenin tercihlerini etkileyen faktörleri ülkede yapılan son iki seçim üzerinden inceleyerek ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
Elections are one of the most basic requirements of democracy, which is defined as the rule of the people in the basic sense and shapes the legal, economic, social and political structure of the society in a broad sense. The most important elements of representative democracy are elections, political parties and, of course, voters. In both political science and political sociology, voter behavior is given a wide place. There are many factors that shape and affect voter behavior, which is a multidimensional issue. These factors, which are broadly classified as political, sociological and economic, affect voter behavior and preferences in various ways. In this study, a comparative analysis of the election results in the 2018 President and Deputy General Elections and 2019 Local Elections in the Siverek district of Şanlıurfa on the factors affecting the voter behavior will be made. It will be examined how the political, sociological and economic factors discussed in the voter's decision-making are observed in the Siverek electorate and how they are reflected in the elections, based on the results of these two elections. The aim of the study is to reveal the factors affecting the preferences of Siverek voters by examining the last two elections in the country.