Zor laringoskopinin öngörülmesinde mentum açısı ve mandibular profil açısının değerlendirilmesi ve diğer testlerle karşılaştırılması
Evaluation of mentum angle and mandibular profile angle in prediction of difficult laryngoscopy and comparison with other tests
  1. Tez No: 726304
  2. Yazar: ELİF ŞULE ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MURAT SAYIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Zor laringoskopi, Cormack-Lehane Sınıflandırması, mentum açısı ve mandibular profil açısı, Modifiye Mallampati Testi, Difficult laryngoscopy, Cormack-Lehane Classification, mentum angle and mandibular profile angle, Modified Mallampati Test
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Bu prospektif gözlemsel çalışmada, Modifiye Mallampati Testi (MMT), boyun çevresi, tiromental mesafe, sternomental mesafe, ağız açıklığı ve üst dudak ısırma testi gibi rutin kullanılan öngörü testlerinin yanında; zor laringoskopinin bir göstergesi olarak iki yeni parametre olabileceğini düşündüğümüz“mandibular profil açısı”ve“mentum açısı”değerlerini Cormack-Lehane Sınıflandırmasına göre sensitivite, spesifite ve pozitif/negatif öngörü bakımından değerlendirmeyi ve karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve yöntem: Çalışmaya Amerikan Anestezistler Derneği 1-3 fizyolojik sınıftaki, 18-80 yaş arası genel anestezi için edotrakeal entübasyon yapılan erişkin hastalar dahil edildi. Standart anestezi protokolü öncesi hastaların boyun çevresi, tiromental mesafe, sternomental mesafe, MMT, ağız açıklığı, üst dudak ısırma testi, mandibular dik uzunluk, intermandibular mesafe, mandibular açı, mentum açısı ve mandibular profil açısı ölçümleri saptandı. Direkt laringoskopi ile Cormack-Lehane grade'leri kaydedildi. Bulgular: Araştırma 1001 hasta ile tamamlandı. Cormack-Lehane 3-4 laringeal görüntü olan hasta sayısı 168 idi. Zor laringoskopinin insidansı %16,8 olarak bulundu. Yaş, boy, kilo, vücut kitle indeksi (VKİ) değerleri ile erkeklerin oranı, zor laringoskopi grubunda kolay laringoskopi grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulundu. Zor ve kolay laringoskopi grupları arasında, boyun çevresi, ağız açıklığı, mandibular açı, intermandibular mesafe, mentum açısı, mandibular dik uzunluk, mandibular profil açısı, MMT ve üst dudak ısırma testi bakımından farklar istatistiksel olarak anlamlı bulundu. MMT için sensitivite %46; spesifite %91; pozitif öngörü değeri (PÖD) %51; negatif öngörü değeri (NÖD) %89 iken, mandibular profil açısı ve mentum açısının zor laringoskopi öngörme değeri için sırasıyla sensitivite %83,88; spesifite %86,82; PÖD %55,50; NÖD %96,97 olarak saptandı. Tiromental mesafe ve sternomental mesafe ile zor laringoskopi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmadı. Sonuç: Mandibular profil açısı ve mentum açısı ölçümleri zor laringoskopiyi yüksek sensitivite ve spesifisite ile öngörmektedir; bu ölçümlerin pozitif ve negatif öngörü değerleri orta düzeydedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This prospective observational study evaluates the“mandibular profile angle”and“mentum angle”which are two new parameters as predictive tests for difficult laryngoscopy in terms of sensitivity, specificity and positive/negative prediction according to the Cormack-Lehane Score. Materials and Methods: Having received informed consent and ethics committee approval 1001 patients with aged 18-80 years, rated as 1-3 according to 'American Society of Anesthesiologists' physiological classification scale who would undergo tracheal intubation for general anaesthesia were included in the study. Before the anaesthesia induction Modified Mallampati Test (MMT), mouth opening, upper lip bite test, thyromental distance, sternomental distance, neck circumference, and newly defined“mentum angle”and“mandibular profile angle”measurements were determined. Mandibular mental angle and mandibular profile angle measurements were performed using a profile contour meter, digital protractor, compass, and ruler.“Mentum angle”was defined as the angle between the mandibular mentum and the two ends of the mandibular arch.“Mandibular profile angle”was defined as the angle between the lateral ends of the mandible where the profile gauge ends and the mentum of the mandible. After induction of anaesthesia during laryngoscopy Cormack-Lehane grades were recorded by a blinded anaesthesia consultant. Results: A thousand and one patients were included in the study. The number of patients with Cormack-Lehane 3-4 laryngeal images was 168 (16,8%). Age, height, weight, body mass indeks (BMI) values and male-female ratio were significantly higher in the difficult laryngoscopy group. MMT's sensitivity was 46%, specificity 91% and positive predictive value (PPV) and negative predictive values (NPV) were 51% and 89%, respectively, while sensitivity, specificity, PPV and NPV for mandibular profile angle and mentum were 83,88%; 86,82%; 55,50%; and 96,97% respectively. The differences between the difficult and easy laryngoscopy groups were statistically significant in terms of neck circumference, mouth opening, mandibular angle, intermandibular distance, mentum angle, mandibular vertical length, mandibular profile angle, MMT and upper lip bite test. No statistically significant correlation was found between thyromental distance and sternomental distance and difficult laryngoscopy. Conclusion: Mandibular profile angle and mentum angle measurements predict difficult laryngoscopy with higher sensitivity and specificity than MMT, with comparable positive and negative predictive values.