Ünye meslek yüksekokulu öğrencilerinin iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin iş güvenliği algısına etkisi
The effect of occupational health and safety training of ünye vocational school students on occupational safety perception
- Tez No: 726486
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTAP SEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kazalar, Sağlık Eğitimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Accidents, Health Education, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, İş Güvenliği Algısı, Açımlayıcı Faktör Analizi, Doğrulayıcı Faktör Analizi, Occupational Health and Safety, Occupational Safety Perception, Exploratory Factor Analysis, Confirmatory Factor Analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Avrasya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmada, yükseköğretime başlayan birinci sınıf öğrencilerinin iş sağlığı ve güvenliği (İSG) konusundaki bilgi seviyeleri ile İSG eğitimi almış olan ikinci sınıf öğrencilerinin bilgi seviyelerini kıyaslayarak, üniversitede ders olarak verilen bu eğitimin öğrenciler üzerinde anlamlı bir fark yaratıp yaratmadığının tespiti amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, Ünye Meslek Yüksekokulu'nda bulunan“Bilgisayar Programcılığı”1. ve 2. sınıf öğrencileri ile“Lojistik”1. ve 2. sınıf öğrencilerine anket çalışması uygulanmıştır. 20 madde olarak planlanan bu anket, açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi yapılarak 2 faktörlü 14 madde haline getirilmiştir. Çalışmaya toplam 178 öğrenci katılmış ve elde edilen sonuçlar SPSS 20 paket programında karşılaştırılmıştır. Ölçeğin normal dağıldığı tespit edilmiş ve parametrik testler uygulanmıştır. Parametrik testler arasından İlişkisiz Örneklemler T-Testi, İlişkisiz Örneklemler Tek Yönlü ANOVA Testi ve İkili (Basit) Korelasyon Analizi uygulanmıştır. Bu analizler sonucunda, iş güvenliği eğitimi almış öğrencilerin, eğitim almamış öğrencilere göre İSG bilgi seviyelerinin anlamlı olarak yüksek olduğu tespit edilmiştir. Aynı şekilde 20-22 yaş aralığında olan öğrencilerin 17-19 yaş grubunda olan öğrencilere göre İSG bilgi seviyelerinin anlamlı olarak yüksek olduğu görülmüştür. Fakat bunun yanında cinsiyetin ve okunan bölümün istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık içermediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim was to determine if occupational health and safety training as a lecture made any significant differences, by comparing the OHS information level of 1st grade students and 2nd grade students who already got this lecture at university. In accordance with this purpose, 1st and 2nd year students in the Computer Programming Department in Ünye Vocational School of Higher Education, and 1st and 2nd year students in the Logistics Department were applied questionnaire study. First, the survey was planned as 20 questions. Then, exploratory factor and confirmatory factor analysis were used to create 14 articles with 2 factors. 178 students were in this study and the results were compared via SPSS 20 package program. It was determined that the scale was normally distributed and parametric tests were applied. From the parametric tests, Independent Samples t-Test, Independent Samples One Way ANOVA and Bivariate Correlation Analysis were applied. It was determined that the OHS knowledge levels of the students who received occupational safety training were significantly higher than the students who did not receive any training. Likewise, it was seen that the OHS knowledge levels of students aged 20-22 were significantly higher than students aged 17-19. However, it was concluded that there was no statistically significant difference between the gender and the university department.