Otoimmun tiroidit ve total tiroidektomiye bağlı hipotiroidik hastalarda tiroid hormon replasmanının klinik ve biyokimyasal olarak karşılaştırmalı değerlendirmesi
Clinical and biochemical comparative evaluation of thyroid hormone replacement in hypothyroid patients with autoimmune thyroiditis and total thyroidectomy
- Tez No: 726757
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKAY ÇAKIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Hypothyroidism, autoimmune thyroiditis, L-thyroxine, quality of life
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Hipotiroidizm, tüm dünyada yaygın görülen hem fizyolojik hem de psikolojik olmak üzere, yaşam kalitesi üzerinde önemli olumsuz etkisi olabilen, yaşam boyu süren metabolik yavaşlamayla giden kronik hastalıktır. Tedavi ile ötiroidizm sağlanmasına rağmen semptomların devam ettiğine dair kanıtlar da mevcuttur. Biz bu çalışmamızda; otoimmün tiroidit veya total tiroidektomiye bağlı hipotiroidik hastaları ötiroidizm halinde klinik-biyokimyasal açıdan karşılaştırmalı değerlendirerek; tiroid hormon replasmanının etkinliği ve otoimmünitenin etkisini incelemeyi amaçladık. Materyal ve Metod: Çalışma, hastanemiz iç hastalıkları ve endokrinoloji polikliniğine başvuran otoimmün tiroidit tanılı 30 hasta, total tiroidektomili 30 hasta olmak üzere toplam 60 hasta ve 30 sağlıklı kontrol bireyin dahil edildiği prospektif kesitsel bir çalışmadır. Veriler, katılımcıların sosyodemografik özellikleri, vital bulguları ve klinik özelliklerini içeren hasta bilgi formu, hipotiroidiye özgü semptom ve bulguların sorgulandığı Billewicz Skoru ve yaşam kalitesi ile ilgili durumun sorgulandığı uluslararası SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği ile toplandı. Ek olarak biyokimyasal ve hormonal profilleri ölçülerek kaydedildi. Bulgular: Haftalık LT4 dozu tiroidektomiye bağlı hipotiroidi grubunda daha yüksek saptandı, serum sT4 seviyeleri de bu grupta istatistiksel olarak anlamlı yüksek iken serum sT3 seviyelerinde fark saptanmadı. LT4 dozu ile SF 36 ruhsal sağlık ve sosyal işlevsellik alt parameterleri arasında negatif korelasyon mevcuttu. Serum kolesterol seviyeleri otoimmün tiroidit grubunda, kan basıncı seviyeleri tiroidektomili grupta daha yüksek olarak saptandı. Hipotiroidili hastaların Billewicz alt parametreleri ve toplam skor sınıflamaları açısından iki grup arasında anlamlı fark yoktu. Yine SF-36 yaşam kalite ölçeği alt parametreleri fiziksel fonksiyon, fiziksel rol güçlüğü, emosyonel rol güçlüğü, enerji/canlılık, ruhsal sağlık ve genel sağlık algısı kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşüktü. Sonuç: Çalışma ile elde edilen verilere göre, otoimmünitenin klinik, biyokimyasal ve yaşam kalitesi üzerine ek katkısı bulunmamaktadır ancak hipotiroidili hastalar tedavi altında ötiroid olsalar dahi semptomlar ve yaşam kalitesi açısından aralıklarla değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Hypothyroidism is a common chronical disease worldwide, leading to a lifelong metabolic slowdown that can have a significant negative impact on the quality of life, both physiologically and psychologically. Despite achieving euthyroidism with replacement, there is evidence that symptoms persist. In this study, we aim to examine the effectiveness of thyroid hormone replacement and the effect of autoimmunity from a clinical-biochemical point of view by evaluating the euthyroidic patients both due to autoimmune thyroiditis or total thyroidectomy comparatively. Material and Method: The study is a prospective cross-sectional study consisting of a total of 60 patients and 30 healthy control individuals. Of 60 patients, there are 30 cases diagnosed with autoimmune thyroiditis and 30 patients with total thyroidectomy who applied to the internal medicine and endocrinology outpatient clinics of our hospital. The data was collected and maintained with a patient information form, which includes the sociodemographic characteristics, vital signs and clinical characteristics of the participants, the Billewicz Score in which hypothyroid-specific symptoms and signs are questioned, and the international SF-36 Quality of Life Scale in which the status of the quality of life is questioned. In addition, biochemical and hormonal profiles were measured and recorded. Results: Weekly LT4 dosage was found to be higher in thyroidectomy-induced hypothyroidism group, serum fT4 levels were also statistically significantly higher in this group, whereas it was revealed that there was no difference in serum fT3 levels. There was a negative correlation between LT4 dose and SF 36 mental health and social functionality sub-parameters. Serum cholesterol levels were higher in the autoimmune thyroiditis group, and blood pressure levels were higher in the thyroidectomized group. There was no significant difference between the two patient groups in terms of Billewicz sub-parameters and total score classifications of hypothyroid patients. Similarly, physical function, physical role disability, emotional role difficulty, energy/vitality, mental health and general health perception, which belong to the SF-36 life quality scale sub-parameters, were considerably lower than the control group. Conclusion: According to the data that obtained with the study, autoimmunity has no additional contribution on clinical, biochemical worsening and life quality, whereas even if hypothyroidic patients become euthyroid, they still should be evaluated periodically for symptoms and quality of life.