COVID-19 pandemisi öncesinde ve sonrasında evden çalışmanın gelişimi ve ekonomik etkileri
Development of work from home and its effect on economy before and after COVID-19
- Tez No: 727735
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT BİRDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Economics, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Evden Çalışma, Uzaktan Çalışma, Tele Çalışma, COVID-19, Lojistik Regresyon Yöntemi, Work From Home, Telework, Remote Work, COVID-19, Logistic Regression Method
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İkt. Gelişme ve Uluslararası İkt. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
COVID-19 pandemisi öncesinde evden çalışma esnek çalışma yöntemlerinden biri olarak tanımlanmaktaydı. Ancak pandemi döneminde hastalığın yayılmasının önlenmesi ve ekonominin devam ettirilebilmesi için büyük çalışan grupları çok kısa bir sürede evden çalışmaya geçmiştir. Bu çalışma, pandemi ile anlamı değişen çalışma biçimine kavramsal bir açıklama getirdikten sonra, pandemi etkisi altında ilk kez büyük çalışan grupları tarafından test edilen evden çalışmanın ekonomik etkilerini ortaya koymaktadır. İK çalışanlarına uygulanan anket ile şirketlerin COVID-19 dönemi evden çalışma verileri frekanslarına göre yorumlanmıştır. Regresyon analizi ile de şirketlerin başlıca özelliklerinin (çalışan sayısı, şirket sektörü, şirket merkezinin bulunduğu şehir) gelecekte evden veya ofisten çalışma tercihi üzerindeki etkisi tahmin edilmeye çalışılmaktadır. Yapılan ampirik analizde, gelecekteki evden çalışma durumunu, sanayi, inşaat ve enerji sektöründe olmak %78,9, yiyecek-içecek, turizm ve idari hizmetler sektörlerinde olmak ise %78,1 oranında azaltmaktadır. Küçük ölçekli firmalar %58,3, orta ölçekli firmalar %62,5, merkezi küçük şehirlerde olan firmalar ise %58 daha az evden çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
Before the COVID-19 pandemic, working from home was defined as one of the flexible working methods. However, large groups of employees switched to working from home in a very short time in order to prevent the spread of the disease and to maintain the economy during the pandemic period. After providing a conceptual explanation for the way of working, in which the meaning has changed with the pandemic, this study reveals the economic effects of working from home, which was tested by large groups of workers for the first time under the influence of the pandemic. With the survey applied to HR employees, the data of the companies working from home during the COVID-19 period is examined, and the effect of the main characteristics of the companies (the number of employees, the company sector and the city where the company headquarters are located) on the decision to future work from home situation is tried to be estimated through the analysis. In the empirical analysis, being in industrial, construction, and energy sectors reduces the expectation of work from home after COVID-19 by 78.9%, and similarly working in tourism, food and beverage, and administrative sectors reduces by it 78.1%. This reduction rate is 58.3% for small-scale companies, 62.5% for medium-sized companies, and 58% for companies based in small cities.