Avrupa Birliği ve Türkiye ilişkilerinde dış göç ve güvenlik yönetimine etkileri: İzmir ili örneği
Foreign migration in the European Union and Turkey relations and its effects on security management: The case of Izmir
- Tez No: 727823
- Danışmanlar: PROF. DR. ZERRİN TOPRAK KARAMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Göç, Güvenlik, 1951 Cenevre Sözleşmesi, İzmir, European Union, Migration, Security, 1951 Geneva Convention, İzmir
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Bireylerin ekonomik, kültürel, siyasi, sosyal ve çevresel nedenlerle bir alandan diğerine göç etmesi insanlık tarihi kadar eski bir olgudur. İnsanlığın doğal süreci olarak kabul edilen bu göç hareketleri, ülkelerin alabileceği sığınmacı sayısında doygunluğa ulaşması, soğuk savaş sonrası güvenlik anlayışının değişmesi ve düzensiz göç eylemlerinin artmasıyla güvenlik çalışmalarıyla bağlantılı olarak analiz edilmeye başlanmıştır. Bu bağlamda 2011 yılı Arap Baharı sonrası süreçte dış göç hareketlerinden en çok etkilenen ülke Türkiye'de göç ve güvenlik bağlantılı çalışmalar önem taşımaktadır. 2019-2023 On Birinci Kalkınma Planı İhtisas Komisyonu Raporu'nda düzensiz göçmenlerin en çok yakalandığı ve geçici koruma kapsamındaki sığınmacıların en yoğun bulunduğu illerden olan İzmir'de dış göç kaynaklı güvenlik düzeyinin tespit edilmesi çalışmanın temel amacıdır. Bu amaç doğrultusunda; çalışmanın ilk kısmında dış göç ile ilgili kavramlara ve 1951 Cenevre Sözleşmesi kazanımları ışığında Avrupa Birliği'ndeki güncel uluslararası gelişmelere yer verilmiştir. İzleyen kısımda, Türkiye'nin idari ve hukuki örgütlenmesine değinilerek İzmir ilinin dış göç kaynaklı güvenlik analizi yapılmıştır. Çalışmada nitel ve nicel yöntemin birlikte kullanıldığı karma araştırma yöntemi tercih edilmiştir. Elde edilen verilerden hareketle; İzmir ilinin sosyoekonomik düzeyi düşük, yoğun göç alan bölgelerinde hırsızlık, yaralama, tehdit gibi kişi güvenliği sorunları ve dilsel nedenlerden kaynaklanan kültür güvenliği sorunlarının yaşandığı tespit edilmiştir. Kayıt dışı ekonomik faaliyetler ve kiraların artması il genelinde en çok yaşanılan ekonomik sorunların başında gelmektedir. Dış göç kaynaklı sağlık güvenliği konusunda olumlu parametrelere ulaşılan İzmir ilinde, ilçe belediyelerinin çalışma eksikliği nedeniyle çevresel güvenlikle ilgili somut bilgilere ulaşılamamıştır.
Özet (Çeviri)
Migration of individuals from one area to another for economic, cultural, political, social and environmental reasons is a phenomenon as old as human history. These migration movements, which are accepted as the natural process of humanity, have begun to be analyzed in connection with the saturation of the number of refugees that countries can take, and the change in the understanding of security after the cold war. It has also started to be analyzed in line with security studies with the increase in irregular migration acts. In this context, studies related to migration and security are of great importance in Turkey, the country most affected by external migration movements in the post-2011 Arab Spring period. According to the 2019-2023 Eleventh Development Plan Specialization Commission Report, the province where irregular migrants are caught the most and asylum seekers under temporary protection are most concentrated is İzmir. The main aim of the study is to determine the security level due to immigration in İzmir. For this purpose, the concepts related to external migration and the current international developments in the European Union in the light of the 1951 Geneva Convention gains are included in the first part of the study. In the following part, Turkey's administrative and legal organization has been mentioned and the security analysis of İzmir province due to external migration has been carried out. In the study, mixed research method, in which qualitative and quantitative methods are used together, was preferred. Based on the data obtained, personal safety problems such as theft, injury and threat have been identified in the low socioeconomic level of the province of İzmir and in areas with high immigration. Informal economic activities and the increase in rents are among the most common economic problems in the province. Positive parameters have been reached in İzmir regarding health security stemming from external migration. Due to the lack of data collection by the district municipalities, concrete information on environmental safety could not be reached.