Lise öğrencilerinin yetenek ilgi ve değerleri bakımından kendilerini algılama biçimlerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Examination of the high school students' ability, interest and values in terms of manners perception of themselves through various parameters
- Tez No: 728045
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ SAMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: mesleki ilgi, yetenek, meslek değeri, mesleki yönelim, akademik başarı, Professional interest, ability, Profession value, Professional orientation, Academic Success
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Teknolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu araştırmanın amacı lise 11. sınıf öğrencilerinin; ders bazında akademik başarı puanları ile yetenek, ilgi ve değerleri bakımından kendilerini algılama biçimleri (KDE envanteri) arasındaki ilişkiyi; yetenek, ilgi ve değerleri bakımından kendilerini algılama biçimlerinin cinsiyete göre farklılaşıp farklılaşmadığını; anne ve babalarının üniversiten mezun oldukları bölümler ile yetenek, ilgi ve değerleri bakımından kendilerini algılama biçimleri arasındaki ilişki olup olmadığını; ders bazında akademik başarı puanlarının cinsiyete göre farklılaşıp farklılaşmadığını ve ders bazında akademik başarı puanları ile ileride yapmak istedikleri meslek arasında ilişki olup olmadığını ortaya koymaktır. Basit seçkisiz örnekleme yöntemi kullanılan araştırmanın katılımcı grubunu İstanbul Sarıyer'de bir özel lisede öğrenim gören 44 kız, 39 erkek toplam 83 öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak“Kendini Değerlendirme Envanteri (KDE)”ile“Demografik Bilgi Formu”kullanılmıştır. Araştırma kapsamında, kendini değerlendirme envanterinden elde edilen puanların ve ders başarı puanlarının dağılımını incelemek için Shapiro-Wilk ve Kolmogorov-Smirnov normallik testi uygulanmıştır. Analize dahil edilecek değişkenlerin her biri normal dağılım göstermediğinden, verilerin analizinde parametrik olmayan analiz tekniklerinin kullanılmasına karar verilmiştir. Verilerin analizi sonucunda; KDE alt boyutlarında yetenek, ilgi, değer puanlarıyla bazı dersler arasında ilişki bulunmuştur. KDE yetenek, ilgi ve değer alt boyutlarının cinsiyete göre anlamlı olarak değiştiği tespit edilmiştir. Anne ve babanın mezun olduğu alanların öğrencilerin meslek seçimine etkisi ile ilgili olarak ise babası sayısal alandan mezun olan öğrencilerin sayısal puanlarının yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Ders başarıları cinsiyete göre farklılık göstermemektedir. Öğrencilerin ders bazlı başarı puanları ile gelecekte yapmak istedikleri mesleğin alanına göre anlamlı bir farklılık ortaya çıkmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to search that whether there is a correlation with the profession they want to perform in the future and the academic success score on subject basis; whether the academic success score vary by gender; the relation of the academic success score in the core curriculum; whether there is a relation with the university department that their parents graduated from; whether it varies by gender or not; the relation with their perception of themselves (KDE inventory) in terms of ability, interest and values and the academic success score on subject basis among the high school grade 11 students. In this simple random sampling method used research, 83 students -44 female and 39 male- from a private high school in Sarıyer, take place.“Self Reporting Inventory (KDE)”and“Demographic Information Form”are used to collect data from students. Within the scope of the research, Shapiro-Wilk and Kolmogorov Smirnov normality tests were applied to examine the distribution of scores obtained from KDE inventory and course success scores. Since each of the variables to be included in the analysis did not show a normal distribution, it was decided to use non-parametric analysis techniques in the analysis of the data. As a consequence of the data analysis, in the bottom proportions of KDE, the relation between the scores of the ability, interest, values and some subjects were found. Analysing the change by gender of the dimensions and sub-dimensions of KDE in terms of ability, interest and values, significant relations were determined between the female and male students. Analysing the parents' university departments, the students whose fathers graduated from mathematics&science fields, have higher scores. Course success does not differ by gender. There is no significant differences between the students' success score on course basis and the field of the profession that they want to perform in the future.