The relationship among mindfulness, digital game addiction and demographic variables
Bilinçli farkındalık, oyun bağımlılığı ve demografik değişkenler arasındaki ilişki
  1. Tez No: 728047
  2. Yazar: VAHİD KARZI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ SAMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Oyun, Bilinçli Farkındalık, Bağımlılık, Digital Game, Mindfulness, Addiction, Students
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırmanın amacı çocuklarda bilinçli farkındalığın dijital oyun bağımlılığı üzerine etkisinin incelenmesidir. Amaç kapsamında araştırmaya 293 çocuk dahil edilmiştir. Araştırmada nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Bireylerin dijital oyun bağımlılığı düzeylerini belirlemek için“Dijital Oyun Bağımlılığı Ölçeği, bilinçli farkındalık düzeylerini belirlemek için ”Bilinçli Farkındalık Ölçeği" kullanıldı. Elde edilen veriler SPSS 25.2 programı ile değerlendirilmiştir. Araştırmada katılımcıların dijital oyun bağımlılığı seviyeleri düşük olarak bulunmuştur. Katılımcılarda bilinçli farkındalık düzeyleri yüksek bulunmuştur. Dijital bağımlılık düzeyleri ile cinsiyet, eğitim düzeyi ve evde sürekli internetin olması arasında farklılık saptanmamıştır (p≥0.05). Dijital bağımlılık seviyeleri, dijital oyun oynama sürelerine ve bağlantı tercihine göre farklılık göstermiştir (p≤0.05). Bilinçli farkındalık düzeyleri ile cinsiyet, evde sürekli internet, dijital oyun oynama ve bağlantı tercihi arasında farklılık saptanmamıştır (p≥0,5). Sonuç olarak katılımcılarda dijital oyun oynama bağımlılığı ile bilinçli farkındalık arasında negatif bir ilişki bulunmuştur. Bireylerde bilinçli farkındalık düzeyleri arttıkça dijital oyun bağımlılığı düzeyleri azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship among mindfulness, digital game addiction and demographic variables. Within the scope of the aim, 293 5th, 6th, 7th and 8th 9th grade students were included in the study. Quantitative research method was used in this study. A survey method was used to determine the level of mindfulness level of individuals and to determine their digital game addiction levels by looking their relationships with the demographic variables. The data obtained were evaluated with the help of SPSS 25.2 program. In the research, digital game addiction levels of the participants were found low. Participants' mindfulness levels were found to be high. As a result, an inverse relationship was found between digital game play addiction and mindfulness in the participants. As the level of mindfulness increases in individuals, digital game addiction levels decrease. No difference was found between the levels of digital addiction and gender, education level, and availability of Internet at home (p≥0.05). Digital addiction levels differ according to digital game playing times and connection preference (p≤0.05). No difference was found between mindfulness levels and gender, constant internet at home, digital game playing and connection preference (p≥0.5).