postmenopozal dönemde endometrial polilerin obezite iıe ilişkisi evalutıon of the relatıonshıp beetwen endometrıal polyps and obesıty ın postmenopozal perıod
- Tez No: 729473
- Danışmanlar: PROF. DR. FAİK GÜRKAN YAZICI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometriyal polip, Menopoz Yaşı, Obezite
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
Endometrial polipler sık görülen benign jinekolojik bozukluklardır. Gerçek bir polip değişken miktarda salgı bezleri, lifli doku ve kan damarları içeren endometriumun lokalize lezyonlarıdır. Etyopatogenezi belirsizliğini korumaktadır. Endometrial polipler için risk faktörleri hormon replasman tedavisi, geç menopoz, obezite, polikistik over sendromu ve tamoksifen kullanımıdır. Bu çalışma Haziran 2019 - Temmuz 2019 tarihleri arasında T.C Mersin Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada endometrial poliplerin obezite ile ilişkisi araştırılmıştır. Çalışmaya Ocak 2016- Haziran 2019 yılları arasında FSH değeri >30 olan ve en az 1 yıldır adet görmeyen farklı endikasyonlarla (postmenopozal kanama, endometrial kalınlık artışı, ultrasonografide polip görünümü, düzensiz endometrium) endometiral biyopsi yapılan toplam 310 hasta dahil edilmiştir. Postmenopozal dönemde Ocak 2016-Hazıran 2019 tarihlerinde biyopsi yapılan toplam 310 hasta olduğu saptandı. En sık biyopsi endikasyonunun %53,8 ile postmenopozal kanama olduğu izlendi. Patoloji sonuçlarına bakıldığında %25,80 endometrial polip saptandı. Polip olan hastalarda VKİ 29.05 ve olmayan hastalarda ise VKİ 29.30 olarak saptandı. VKİortalamaları arasında anlamlı bir fark saptanmadı.( p=0.464) VKİ 25 üzerine olanlarda zayıf olan hastalara (25 altı) göre patoloji sonuçlarında polip oranı % 5 daha fazla olmasına ragmen istatistiksel olarak anlamlı değildir.(p=0.38)
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of the relationship between endometrial polyps and obesity in postmenopausal period Endometrial polyps are common benign gynecological disorders. A true polyp is a localized lesion of the endometrium with variable amounts of glands, fibrous tissue and blood vessels. The etiopathogenesis of this condition remains unclear. Risk factors for endometrial polyps include hormone replacement therapy, late menopause, obesity, polycystic ovary syndrome and tamoxifen use. This study was carried out between June 2019 - July 2019 at T.C Mersin University Health Application and Research Center Gynecology and Obstetrics Clinic. We evaluated the relationship between endometrial polyps and obesity. A total of 310 patients with FSH> 30 between January 2016 and June 2019 who underwent endometrial biopsy with different indications (postmenopausal hemorrhage, endometrial thickness increase, polyp appearance on ultrasonography, irregular endometrium) were included in the study. In the postmenopausal period, 310 patients underwent endometrial biopsy between January 2016 and June 2019. The most common indication for biopsy was postmenopausal bleeding with 53.8%. Endometrial polyps were found to be 25,80%. BMI was 29.05 in patients with polyps and 29.30 in patients without polyps. There was no significant difference between the mean BMI (p = 0.464). Although the rate of polyps in pathology results was 5% higher in patients with BMI over 25 compared to patients who were weak (below 25), it was not statistically significant. (P = 0.38) KeyWords: Endometrial polyp, Menopause Age, Obesity