Exploring transactional distance in online language learning
Çevrimiçi dil öğreniminde uzaklık algısı araştırması
- Tez No: 729965
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYSUN DAĞTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çevrimiçi Eğitim, Çevrimiçi Öğrenme, Çevrimiçi Dil Eğitimi, Çevrimiçi Dil Öğrenimi, İşlemsel Uzaklık, WEB 2.0 araçları, Online education, Online Learning, OLE, OLL, Transactional Distance, WEB 2.0 tools
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Tarih boyunca hiç kimse dünyada III. Sanayi Devrimi'nden sonra karşılaştığı kadar hızlı değişim görmemiştir. Endüstriyel gelişmeler, teknolojik gelişmeleri ve yenilikleri beraberinde getirmiş ve 21. yüzyılda çağdaş web araçlarını tanıtmıştır. Değişim eğilimi, modası geçmiş geleneksel eğitim sistemini güncellemiş ve araştırmacılar, çevrimiçi eğitimin gelecekte geleneksel eğitim sistemiyle birleştirilip birleştirilemeyeceğini veya belki de başarılı bir şekilde yerini alıp alamayacağını sorgulamaya başlamıştır. Son zamanlarda hem ülkemizde hem de dünyada COVID-19 Salgınının etkisiyle, bu ütopik düşünce uzaktan eğitimin geleneksel eğitim sisteminin yerini alabileceğinin doğru ve mümkün olduğunu açığa çıkarmış, teknoloji ve çağdaş web 2.0 araçları eğitimle birleştirilmiş ve böylece birçok avantajı olduğunu kanıtlanmıştır. Ancak, birçok dezavantajı da beraberinde getirmiştir. En dezavantajlı ve talihsiz olanlardan biri, öğrencilerin web 2.0 araçlarıyla çevrimiçi ders alırken hissettikleri derin soyutlanma, memnuniyetsizlik ve isteksizlik hissi anlamına gelen İşlemsel Uzaklık engelidir. Bu çalışmada, İşlemsel Uzaklık kavramına ve Çevrimiçi Dil Eğitimi ile İşlemsel Uzaklık arasındaki ilişkiye büyük önem verilmektedir. Ayrıca web 2.0 araçlarının öğrenciler arasında İşlemsel uzaklığı azaltmaya yardımcı olup olmadığı da araştırılır. Bu çalışma, 2020-2021 Eğitim Öğretim yılında bir devlet okulu olan ÇEMTAL, Çukurova, Adana'da öğrenim gören, EBA ve ZOOM uygulamaları ile çevrimiçi ders alan 211 lise öğrencisini kapsamaktadır. Araştırma sonuçları, öğrencilerin TD düzeylerini düşürmede en yüksek etkiye öğrenci-öğrenci etkileşiminin sahip olduğunu göstermektedir. Yaş ve sınıflara göre demografik verilerin sonuçlarına göre, toplam TD ölçeğinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur. Ancak sonuçlar, özellikle 15 ve 18+ yaşların öğretmenden daha fazla yararlandığını ve öğrenciler büyüdükçe aralarındaki etkileşimin arttığını göstermektedir. Benzer şekilde, L2. sınıf öğrencileri öğrenci-öğrenci etkileşiminden L3. ve L4. sınıflara göre daha az yararlanmaktadır. Korelasyon analizi sonuçlarına göre İşlemsel Uzaklık Ölçeği'nin tüm alt boyutlarının birbiriyle pozitif yönde ilişkisi vardır. Öğrenci-öğrenci ve öğrenci-çevrimiçi program etkileşimi alt boyutlarının toplam İşlemsel Uzaklık ile yüksek düzeyde pozitif bir ilişkisi vardır. Öğrencilere ve çevrimiçi programlara daha fazla yatırım, İşlemsel Uzaklık seviyesinin düşmesine yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Throughout history, no one has ever seen so many rapid changes in the world as they have encountered after the 3rd Industrial Revolution. Industrial developments have brought technological developments and innovations and introduced modern web tools in the 21st century. The tendency of change updated the outdated traditional educational system, and researchers started to question if online education may be integrated into the traditional educational system in the future or maybe successfully replace it. Recently, both in our country and in the world, because of the impact of the COVID-19 pandemic, this utopic idea has prevailed to be accurate and possible that distance education may replace the traditional education system. Technology and modern web 2.0 tools have been integrated into education and thus, proved to have so many advantages. However, it has brought so many disadvantages, too. One of the most disadvantageous and unfortunate ones is learners' Transactional Distance (TD) handicap, which means the deep feeling of isolation, dissatisfaction, and unwillingness while taking online lessons through web 2.0 tools. In this study, great attention is paid to the notion of TD and the relationship between Online Language Education (OLE) and TD. It is also attempted to find out if web 2.0 tools help reduce TD among learners or not. This study includes 211 high school students studying at a state school- Çukurova Electricity Vocational and Technical High School-ÇEMTAL, Çukurova, Adana and having taken online lessons through EBA and ZOOM applications during the 2020-2021 Educational Year. The study results indicate that student-student interaction has the highest effect on decreasing the TD levels of students. According to the results of demographic data by age and grades, there is no statistically significant difference in the total TD scale. However, the results indicate that especially ages of 15 and 18+ benefit more from the teacher. As the students get older, the interaction between them increases. Similarly, grade 2 students benefit less from the student-student interaction than grades 3 and 4. Related to the results of correlation analysis, all the sub-dimensions of the TD scale have a positive relationship with each other. Student-student and student-online program interaction sub-dimensions have a high positive relationship with the total TD. More investment in students and online programs will help decrease the TD level.